Polkagrisar

Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
1portioner
Det här behövs till ca 500 g:
- 3dlvatten
- 6dlströsocker
- 2tskättiksprit
- 20droppe(ar)pepparmyntsolja
- röd karamellfärg
- olja
Så lagar du
1. Blanda socker, vatten och ättiksprit i en tjockbottnad kastrull och sätt i en termometer.
2. Koka upp och rör försiktigt upp sockret från botten så att det smälter. Låt sedan sockerlagen koka kraftigt utan omrörning till temperaturen är 140-150°. Vid 140° är massan mer lättarbetad än vid 150° och man får segare karameller än vid den högre temperaturen som ger hårda polkagrisar.
3. Olja under tiden in marmorskivan eller bakplåtspapperna, en degskrapa och gummihandskar.
4. Häll upp sockerlagen på marmorskivan, men spara ca 1/2 dl i kastrullen. Tillsätt 5 droppar karamellfärg i den sparade lagen. Vicka på kastrullen så lagen blir jämnt färgad.
5. Droppa pepparmyntsoljan på den ofärgade massan. Vik upp kanterna mot mitten med hjälp av degskrapen. Flytta samtidigt runt massan på delar av skivan som ännu inte är varma. Bakplåtpapperet kan också flyttas runt på skivan.
6. När massan blivit en seg klump ska den börja bearbetas med händerna. Men den är het så använd inoljade gummihandskar. Lägg massan i ena handen och dra ut den med den andra. Se till att hela massan bearbetas.
7. När massan är vit och silkesskimrande är den färdigbearbetad. Häll upp den röda massan och låt den svalna något. Dela den i tre delar och lägg den som ränder på den vita rullen.
10. Dela rullen i 3-4 bitar. Dra ut smala stänger och vrid dem lite. Klipp till karameller eller forma till käppar, kringlor, ringar eller dyl.