Polkagrisar på My Feldts vis

Polkagrisar på My Feldts vis

Publicerat:

Tillagningstid:

My Feldt utmanade deltagarna i Bäst i köket att pynta en gran med polkagrisar. Här är receptet som deltagarna fick.

Ingredienser

15portioner

  • 1kg
    strösocker (ca 11 dl)
  • 2dl
    vatten
  • 1msk
    ättikssprit
  • 100g
    glukos
  • 20
    droppar pepparmyntsolja
  • matolja
  • röd karamellfärg

Tillbehör

  • silikonmatta
  • diskhandskar

Så lagar du

  1. Blanda socker, vatten, ättika och glukos i en rostfri kastrull.
  2. Värm och rör om då och då. Koka tills vätskan är 150 grader. Tänk på att du ska ta temperaturen mitt i vätskan, inte vid botten. Det går bra att mäta med en vanlig stektermometer.
  3. Ta av kastrullen och blanda i pepparmyntsoljan.
  4. Dela i två delar, cirka ¼ av massan för sig och cirka ¾ för sig, och häll ut på silikondukar, oljad marmorplatta eller annat oljat värmetåligt underlag. Stoppa massan från att rinna ut med en oljad stekspade. Vik in kanterna mot mitten.
  5. Häll några droppar röd karamellfärg på den lilla massan och blanda med en sked. Fortsätt vika när det behövs, så att den inte stelnar, och se till att massan är jämnt rödfärgad.
  6. När den vita massan svalnat till cirka 90 grader ska den börja arbetas. Använd värmetåliga handskar. Knåda den vita massan för att arbeta in luft i degen. Har du en krok kan du hänga massan där och dra den, annars knådar, drar och viker du på bakbordet.
  7. Forma den vita massan till en tjock rulle. Dela den röda massan i tre delar och gör tre rullar av den.
  8. Lägg ut de röda rullarna jämnt på den vita rullen. Rulla så att de fastnar.
  9. Dela massan igen till en mer hanterbar bit, fortsätt rulla och snurra nu också massan så att det blir ett spiralformat mönster.
  10. Nu kan du forma polkagrisarna som du vill: Rulla en stor bit och forma till en käpp, gör en rulle och klipp den i småbitar med en sax så att det blir små kuddar, snurra ihop och gör en klubba genom att sticka en glasspinne eller obehandlad blomsterpinne i – det är bara att skapa som man vill. Låt ligga och svalna var för sig.

Dela det här receptet med dina vänner!