Polpette i rostad tomatsås med gnocchi och parmesan

polpette i rostadtomatsas med gnocchi

Publicerat:

Tillagningstid:

Ett klassiskt och enkelt Lady och Lufsen recept från Italien.

Ingredienser

4portioner

Polpette

  • 600g
    lammfärs
  • 2dl
    hackad bladpersilja
  • 1st
    gul lök fint hackad
  • 2klyfta(or)
    vitlök, riven
  • 1st
    citron, skal från hela och saft från en halva
  • 1tsk
    fint salt
  • nymald svartpeppar
  • olivolja
  • färsk basilika

Rostad tomatsås

  • 5
    stora tomater
  • 2
    stjälkar blekselleri
  • 10
    urkärnade kalamataoliver
  • 1
    gul lök
  • 2
    vitlöksklyftor
  • 1
    röd chili
  • 1msk
    olivolja
  • salt och peppar
  • saft från ½ citron

Gnocchi

  • 500g
    färsk potatisgnocchi
  • 1msk
    smör
  • färsk parmesan
  • salt och peppar

Så lagar du

Polpette

1. Blanda samman alla ingredienser i en skål och forma färsen till stora köttbullar, ungefär lika stora som golfbollar. Lägg köttbullarna på en plåt med lite olivolja i botten och stek i ugn på 225 grader ca 18 minuter eller tills de är helt färdiga. Dela en köttbulle och kolla.

2. Täck bullarna med tomatsås och servera med färsk basilika och gnocchi.

Rostad tomatsås

1. Skär tomaterna i bitar. Skala och hacka lök och vitlök grovt. Skär sellerin och chilin i tjocka skivor. Lägg grönsaker, oliver och lök i en ugnsform. Ringla över olivolja och rosta högt upp i ugnen i cirka 15 minuter på 220 grader grill.

2. Lägg allt i ett mixerglas och mixa till en sås. Tillsätt lite vatten om det behövs. Smaka av med salt och peppar.

Gnocchi

1. Koka upp rikligt med saltat vatten. Koka gnocchin tills den flyter upp till ytan.

2. Häll av vattnet och lägg i en matsked smör, rikligt med riven parmesan och lite nymald svartpeppar.

Dela det här receptet med dina vänner!