Pommes frites

Pommes frites

Publicerat:

Tillagningstid:

Världens vanligaste potatisrätt! Ursprungligen var pommes frites oftast skivade, varianten med stavar kom senare och ansågs troligen mer sofistikerad. De mest klassiska tillbehören är majonnäs, dijonsenap eller ketchup. I Nordfrankrike är det tradition att servera pommes frites med några droppar vinäger och lite salt.

Ingredienser

  • så mjölig potatis som möjligt då det är stärkelsen som ger krispigheten
  • frityrolja (jordnötsolja, solros- eller rapsolja) alternativt ister eller oxfett (äldre tradition, mera smak)
  • havssalt

Så lagar du

  1. Förkoka stavarna i max 140 grader varm olja i 5 till 10 minuter tills de är genomkokta. Det ska fräsa lugnt kring potatisen men den skall ännu inte få färg.
  2. Låt svalna i 10-20 minuter medan oljan rinner av. Man kan hälla ut dem på ett hushållspapper, men det är enklast att ha dem kvar i frityrkorgen efter att ha skakat av dem lätt över kastrullen (pommes kan vara ömtåliga efter första friteringen).
  3. Fritera i het olja, max 170-180 grader, tills de får färg och krispighet. Det tar 1 till 2 minuter. Klart för servering!

    Tips för krispiga pommes!

    Fritera inte för mycket potatis åt gången vid andra friteringen för att undvika att oljetemperaturen sjunker för mycket och att potatisstavarna klibbar ihop.

    Skaka av oljan energiskt strax efter andra friteringen och salta genast. Saltet sugs in i de ”sjungande” stavarna mest effektivt då de fortfarande är heta.

Dela det här receptet med dina vänner!