Porchetta - rullad fläsksida med örter

Publicerat:
2015-10-07Tillagningstid:
Ingredienser
10portioner
- 2kggrissida
- 2mskhavssalt
- 2mskfänkålsfrön
- 1msksvartpepparkorn
- 3stvitlöksklyftor
- 1dlfinhackade färska kryddor (rosmarin, salvia, timjan)
- ½dlfinhackade pinjenötter
- 2dltorr äppelcider
Så lagar du
1. Be din kötthandlare lossa köttet från svålen på grissidan. Börja med att skära ett rutmönster i svålen och lägg den sedan med svålsidan ner på din arbetsbänk. Strö över salt och låt stå en timme i rumstemperatur.
2. Sätt ugnen på 140 grader.
3. Mortla fänkålsfrön tillsammans med peppar och vitlöksklyftor. Hacka örterna och pinjenötter och blanda med kryddröran. Bred ut alltihop på fläsksidan och rulla sedan ihop den så tajt det bara går. Svep svålen runt rullen och knyt sedan ihop rullen så hårt du kan med steksnöre. Gör öglor och dra åt. Torka av svålen ordentligt med hushållspapper. Du kan med fördel förbereda porchettan hit dagen innan.
4. Lägg rullen i en ugnsfast form. Häll på äppelcider och tillaga tills den har en innertemperatur på 70 grader. Det tar från 2 ½ - 4 timmar beroende på tjocklek.
5. Ta ut porcettan och dra upp värmen till 250 grader. Sätt in den igen och bryn tills den fått fin färg. Det tar cirka 10 minuter. Låt svalna innan du skär den i skivor.
Tips: Porchettan smakar fint nästa dag som smörgåspålägg!