Portabelloplanka

Publicerat:
2019-11-13Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 4portabellosvampar
- 4vitlöksklyftor
- 6småtomater
- 50glagrad hårdost, skivad
- salt
- smör till stekning
- ev. färsk timjan eller rosmarin
Pommes duchesse
- 1kgpotatis, gärna av mjölig sort
- 3äggulor
- 25gsmör
- 1dlgräddmjölk (50/50)
- salt och vitpeppar
- 1nypa(or)muskot, kan uteslutas
Provensalsk tomat
- 2tomater
- 2vitlöksklyftor
- 2mskströbröd
- 3mskpersilja, hackad
- 2mskolivolja
- salt och peppar
Haricots verts-knyten
- 4skiva(or)vegetariskt bacon (uteslut om du vill)
- 150ggröna bönor, lätt förvällda
Så lagar du
1. Gör duchessepotatis: Skala potatisen, skär i bitar och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet, låt potatisen ånga av, pressa och blanda med varm mjölk och smör. Rör ner gulor, smaka av med salt och peppar. Fyll i tygspritspåse med stor stjärntyll, spritsa runt plankan.
2. Gör bearnaisesås medan potatisen kokar (se relaterat recept).
3. Bryn svamp och haricots verts. Ställ åt sidan.
4. Skär snitt i svamphattarna uppifrån som om du skulle göra hasselbackspotatis, inte helt igenom, de ska sitta ihop så du kan fylla dom.
5. Stek svamparna gyllene i smör. Jag gillar att lägga i kvistar av färsk rosmarin och timjan i smöret och ösa smöret över svampen under stekningen. Ta upp och låt svalna något.
6. Skiva vitlök, tomater, ost och jalapeno, peta in imellan skivorna, som en fylld falukorv (ursäkta liknelsen), salta och lägg på plankan innanför potatismoset.
7. Lägg bönorna i fyra högar, linda fejcon runt om. Fäst ev med tandpetare. Stek gyllene i smör.
8. Spritsa Duchesse på plankan, lägg på tomaterna och fyll dem.
9. Riv vitlök, blanda med ströbröd, persilja, olja, en nypa salt och peppar. Dela tomaterna på hälften, fördela ströbrödsröran ovanpå. Lägg på plankan.
10. Sätt ugnen på 225 grader, baka av duchesse, svamp, tomat och bönor så de blir vackert gyllene.
11. Ta ut plankan, toppa med sås och servera.