Porterkött

Publicerat:
2016-04-27Tillagningstid:
Ingredienser
6portioner
- 1,5 kghögrev av nötkött eller älg
Marinad
- 4stvitlöksklyftor, pressade
- 4cmfärsk ingefära, riven
- 1dltomatpuré eller chilisås
- 1mskfransk senap
- 1ströd spansk peppar, skivad
- 1dlsoja
- 2mskbalsamvinäger
Till stekning
- 1stgul lök, skivad
- 1bit(ar)hel kanel
- 15stsvartpepparkorn
- 3dlporter
- ½dlmadeira
Sås
- stekskyn från grytan
- 1-2 dlgrädde valfri fetthalt men kokbar
- salt, maizena, smör till stekning
- till servering: vinbärsgelé, saltgurka
Så lagar du
1. Gnid in samtliga ingredienser till marinad i köttet. Låt marinera ett par timmar, gärna över natten.
2. Lägg en lergryta i blöt minst 15 minuter. Lägg ner kött och marinad, fördela lök och kryddor runt om. Häll på porter och madeira. Lägg på locket och ställ in i kall ugn. Sätt ugnen på 250 grader, vrid ner till 150 grader efter 30 minuter.
3. Låt grytan stå i ugnen tills köttet är så mört att det går att dra isär med en gaffel. Det tar 3 ½ -4 timmar. Vänd på köttbiten vid halva tiden. Låt köttet svalna i stekskyn, lyft upp det och dra isär det med händerna eller två gafflar.
4. Sila ner stekskyn i en kastrull (spara lite i en skål vid sidan om), tillsätt grädde och koka upp. Red av med maizena utrört i lite vatten. Smaka av med salt, peppar, madeira och gelé.
5. Fräs upp köttet i smör, häll på av stekskyn du sparade, lägg upp på fat. Servera med sås, potatisgratäng eller kokt potatis, gelé och saltgurka.
Tips: om du inte har en lergryta går det bra att använda en vanlig, ugnsfast gryta.