Porterstek med gräddstekta och pressade rotfrukter

Publicerat:
2015-12-30Tillagningstid:
Ingredienser
6portioner
Kött och sky
- 1,5kgstek t ex fransyska (hörnstek)
- 33clporteröl (en flaska)
- 1,5dlmadeira
- 3stenbär
- 5kvist(ar)timjan
- 10stsvartpepparkorn
- 1dlekologisk sojasås
- 3dlköttbuljong
- 3stlagerblad
- 1stgul lök
- 2klyfta(or)vitlök
- 1stmorot, skivad
- 2mskvinbärsgelé
- 2mskvetemjöl eller maizena till redning
- 2mskvatten till redning
Stekta rotfrukter
- 1stpalsternacka
- 4stmorötter
- ½kålrot
- 2stfänkål, de vita delarna (spara det gröna)
- 3dlgrädde
- enknippa(or)persilja
- ennypa(or)salt
- ennypa(or)svartpeppar
Pressgrönsaker
- 1stpalsternacka
- 2stmorötter
- 2stfänkål, de gröna delarna
- ¼kålrot
- 1dlättika
- 2dlsocker
- 3dlvatten
- 1dlfinhackad persilja
Så lagar du
Stek
1. Hacka lök och krossa vitlök. Slå på porter, madeira, köttbuljong och övriga ingredienser utom mjöl och vatten i en ugnsfast gryta med lock och koka upp. Bryn steken ordentligt runtom och lägg den i porterskyn.
2. Baka i ugn på 140° till en innertemperatur på 58° (för rosa till mediumrött kött). Tag ut och lyft locket. Låt svalna i lagen. Sila sedan av lagen, värm och red den med toppredning till en sky.
3. Servering: Skiva köttet och ringla över skysåsen. Ringla till sist över återstoden av rotfruktsgrädden (se nedan).
Gräddstekta rotfrukter
1. Skrubba rotfrukterna noga. Lägg dem hela i en ugnsform, slå på grädde och salta. Baka i ugn tills de blivit mjuka.
2. Lyft upp rotsakerna och skär dem i grova bitar. Spara grädden till servering. Lägg en klick av grädden i en varm stekpanna och bryn rotsakerna, som om grädden vore smör, i ej för hög värme. Servera med massor av finhackad persilja.
Pressgrönsaker
1. Skiva rotfrukterna tunt, gärna på mandolin. Koka upp ättika, socker och vatten till en lag och slå över rotfrukterna.
2. Tillsätt hackad persilja och låt grönsakerna dra. Servera kalla till steken.