Potatisgratäng

ingredienser

Publicerat:

Tillagningstid:

Ett väldigt bra grundrecept på en krämig potatisgratäng. Gratängen går att förbereda dagarna innan den ska ätas och klarar sig bra i kylskåp.

Ingredienser

4 - 6portioner

  • 1kg
    potatis
  • 1st
    gul lök
  • 5-6dl
    mjölk, 3% fetthalt
  • 2 dl
    grädde, kokbar
  • 2-3st
    vitlöksklyftor
  • 2tsk
    salt
  • 1tsk
    svartpeppar
  • 100g
    lagrad hårdost, riven

Eventuellt

  • 1-2msk
    fransk senap (efter smak)
  • 10cm
    purjolök

Så lagar du

1. Skala och skiva potatis och lök i matberedare, ca 3 mm tjocka skivor.

2. Lägg i kastrull, häll på mjölk och grädde tills det nästan täcker allt. Pressa i vitlök, salta och peppra. Sjud på svag värme tills potatisen är mjuk, ca 20 minuter, försiktigt så att det inte bränner i botten. Rör om ibland.

3. Om du vill kan du ge gratängen en extra smakskjuts med någon matsked fransk- eller grovkornig senap och ca. 10 cm purjolök. 

3. Häll över i en ugnsfast form, strö på ost. Sätt ugnen på 225°, grädda tills ytan är vackert gyllene.

Tips: Gratängen går bra att förbereda helt färdig, dagen eller dagarna innan. Du kan även låta den svalna helt innan gratinering och förvara i kyl till servering. 

Dela det här receptet med dina vänner!