Potatisgratäng

Publicerat:
2015-12-10Tillagningstid:
Ett väldigt bra grundrecept på en krämig potatisgratäng. Gratängen går att förbereda dagarna innan den ska ätas och klarar sig bra i kylskåp.
Ingredienser
- 1kgpotatis
- 1stgul lök
- 5-6dlmjölk, 3% fetthalt
- 2 dlgrädde, kokbar
- 2-3stvitlöksklyftor
- 2tsksalt
- 2tsksvartpeppar
- 100glagrad hårdost, riven
Så lagar du
1. Skala och skiva potatis och lök i matberedare, ca 3 mm tjocka skivor.
2. Lägg i kastrull, häll på mjölk och grädde tills det nästan täcker allt. Pressa i vitlök, salta och peppra. Sjud på svag värme tills potatisen är mjuk, ca 20 minuter, försiktigt så att det inte bränner i botten. Rör om ibland.
3. Häll över hälften i en ugnsfast form, strö på ost. Sätt ugnen på 225°, grädda tills ytan är vackert gyllene.
Tips: Gratängen går bra att förbereda helt färdig, dagen eller dagarna innan. Du kan även låta den svalna helt innan gratinering och förvara i kyl till servering.