Potatisgratäng med jordärtskocka och ingefära

Publicerat:
2017-09-26Ingredienser
4portioner
- 10potatisar
- 10jordärtskockor
- 1bit(ar)ingefära, ekologisk
- 1gul lök, skivad
- 4dlgrädde
- 5dlmjölk
- 1msktryffelolja
- 1msksalt
Nystekt mangold med grisnacke
- 3stjälkar mangold
- ½färsk lök
- 1mskäppelvinäger
- 600ginhemsk grisnacke
- olja
- smör
- salt
Så lagar du
Potatisgratäng med jordärtskocka och ingefära
1. Skiva potatis, jordärtskocka och lök tunt i kastrull.
2. Koka upp gräddmjölk med skalad och finriven ingefära, salt och tryffelolja.
3. Sila gräddmjölken över rotfrukterna och sjud 3–4 minuter tills gräddmjölken börjar tjockna.
4. Slå upp i ugnsfast form och gratinera i 200 grader ca 15 minuter tills helt mjuka.
Nystekt mangold med grisnacke
1. Salta och peppra köttet runtom.
2. Stek i olja i het panna. Klicka i lite smör mot slutet, ös köttet med stekskyn.
3. Riv mangoldbladen av stjälkarna. Fräs snabbt med löken i lite olja och salt.
4. Blanda upp med äppelvinäger och råa stjälkbitar och skivat kött. Häll över överbliven steksky.
Tips
Använd gärna ekologiska rotfrukter så behöver du inte skala dem.
Om du gör gratäng med stärkelsefattiga rotsaker istället för potatis behöver rotsakerna inte sjuda innan gratinering, eftersom det är stärkelsen i potatisen som ger naturlig krämighet till rätten.