Potatisgratäng med jordärtskocka och ingefära

Potatisgratäng med jordärtskocka och ingefära.

Publicerat:

Potatis, jordärtskocka, ingefära och tryffel hänger ihop både botaniskt och smakmässigt. Kombinationen blir här en underbart smakrik gratäng. Genom att låta potatisen sjuda upp i gräddmjölken innan gratinering frigörs stärkelsen och vi får en härligt krämig konsistens. Till vår gratäng serverar vi nystekt mangold med grisnacke.

Ingredienser

4portioner

  • 10
    potatisar
  • 10
    jordärtskockor
  • 1bit(ar)
    ingefära, ekologisk
  • 1
    gul lök, skivad
  • 4dl
    grädde
  • 5dl
    mjölk
  • 1msk
    tryffelolja
  • 1msk
    salt

Nystekt mangold med grisnacke

  • 3
    stjälkar mangold
  • ½
    färsk lök
  • 1msk
    äppelvinäger
  • 600g
    inhemsk grisnacke
  • olja
  • smör
  • salt

Så lagar du

Potatisgratäng med jordärtskocka och ingefära

1. Skiva potatis, jordärtskocka och lök tunt i kastrull.

2. Koka upp gräddmjölk med skalad och finriven ingefära, salt och tryffelolja.

3. Sila gräddmjölken över rotfrukterna och sjud 3–4 minuter tills gräddmjölken börjar tjockna.

4. Slå upp i ugnsfast form och gratinera i 200 grader ca 15 minuter tills helt mjuka.

Nystekt mangold med grisnacke

1. Salta och peppra köttet runtom.

2. Stek i olja i het panna. Klicka i lite smör mot slutet, ös köttet med stekskyn.

3. Riv mangoldbladen av stjälkarna. Fräs snabbt med löken i lite olja och salt.

4. Blanda upp med äppelvinäger och råa stjälkbitar och skivat kött. Häll över överbliven steksky.

Tips

Använd gärna ekologiska rotfrukter så behöver du inte skala dem.

Om du gör gratäng med stärkelsefattiga rotsaker istället för potatis behöver rotsakerna inte sjuda innan gratinering, eftersom det är stärkelsen i potatisen som ger naturlig krämighet till rätten.

Dela det här receptet med dina vänner!