Potatiskakor med krabba

Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
4portioner
- 600gpotatis, mjölig t ex mandel
- 2äggulor
- 300gkrabbkött eller räkor, finhackade
- 4vårlökar, eller 10 cm purjolök, skivade
- 1näve haricots verts, lättkokta eller frysta, skivade
- salt, vitpeppar efter smak
- till panering: 1-2 dl krossade cornflakes eller nachos eller ströbröd
- smör och rapsolja till stekning
- 2dlgräddfil
Morotssallad
- 1vitlöksklyfta, riven
- 1tskdijonsenap
- 1mskäppelcidervinäger
- 2mskraps- eller olivolja
- 2-3morötter, strimlade
- 5cm purjolök, strimlad
- salt, vitpeppar
Så lagar du
Anpassa rullens diameter efter hur stora kakor du föredrar.
1. Koka potatisen mjuk med skal. Gör under tiden morotssallad.
2. Häll av vattnet, från potatisen, låt ånga av, skala och pressa. Rör ner gulor, krabbkött, vårlök och haricots verts, smaka av med salt och peppar.
3. Forma smeten till 1-2 rullar på bakplåtspapper, vrid ihop kanterna.
4. Ställ i kyl någon timme (om du har tid), skär ca 2 cm tjocka skivor. Vänd i önskad panering och stek gyllene i hälften smör och hälften olja.
5. Servera med gräddfil, morotssallad och gärna extra grönt som tex avokado, sallad, tomat och paprika.
Tips: Om potatisen är vattnig och smeten blir för lös för att forma så tillsätt lite potatismjöl. Andra goda tillbehör är relish eller tomatsalsa. Kakorna går även bra att servera som burgare.
Morotssallad
Blanda vitlök, senap och vinäger, vispa ner olja. Blanda med morot och purjolök, smaka av med salt och peppar.