Potatiskroketter

Publicerat:
2018-11-22Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 500gpotatis, kokt och skalad
- ca 1literneutral olja till fritering
- 2krmmuskot, riven
- 2äggulor
- 2ägg, hela
- 2msksmör
- 1dlvetemjöl
- 2-3dlströbröd
- salt och peppar
Så lagar du
1. Förbered kroketterna genom att pressa den kokta potatisen genom en potatispress och rör i smör, äggulor och muskot. Smaka av med salt och peppar.
2. Rulla moset till köttbullestora bollar som dubbelpaneras, först i mjöl därefter i ägg och slutligen i ströbröd till exempel Panko.
3. Lägg kroketterna att vila på ett bakplåtspapper tills det är dags för fritering.
4. Välj en kastrull för friteringen med höga kanter eller använd en fritös.
5. Värm oljan så het att en liten brödbit blir gyllenbrun inom 30 sekunder.
6. Lägg i kroketterna några åt gången och fritera dem nästan färdiga. Ta upp dem och lägg dem åt sidan i ett durkslag medan du gör alla klara.
7. Precis innan servering läggs försiktigt alla i oljan ytterligare en gång helt kort så att de är frasiga och varma vid serveringen.
Tips
Tänk på att alltid ha ett lock tillhands att lägga på oljan om den blir för varm och börjar ryka samt att inte ha fläkten igång under friteringen.
Gör kroketterna glutenfria genom att använda glutenfritt mjöl. Kroketterna blir extra frasiga om man använder panko, men även eget ströbröd av torr formfranska fungerar utmärkt.