Potatisplättar och äppelsylt

Publicerat:
2017-03-06Tillagningstid:
En klassisk efterrätt med känsla av gammal husmanskost. Efterrätten förgylls ytterligare om äpplena är plockade i egen eller grannens trädgård.
Ingredienser
4portioner
Potatisplättar
- 6stora, mjöliga potatisar
- 50gsmör
- 2mskmjölk
- salt
- socker
- 4ägg
- 1 ½dlmjöl
- 1tskbakpulver
- 2dlmjöl
Äppelsylt
- 2äpplen
- 1dlsocker
- 1dläppelsaft
- ½mskkanel
Så lagar du
Potatisplättar
1. Skala och koka potatisen. Häll av vattnet och lägg i smör och två matskedar mjölk.
2. Låt stå ett par minuter på låg värme, krydda med salt och socker och vispa ihop till ett mos.
3. Knäck äggen i en skål och vispa upp med mjöl, bakpulver och två deciliter mjölk. Vispa ner mosen i smeten.
4. Grädda i gjutjärnsplättpanna till små plättar.
Äppelsylt
1. Tärna äpplena och koka dem med saften, sockret och avsmaka med kanel till en god kompott.
2. Servera potatisplättarna med äppelsylten.