Powergröt med äppelmos och brynt smör

Publicerat:
2017-08-31Tillagningstid:
På väg upp mot Kebnekaises topp behöver en elitsoldat ur Arméns jägarbataljon mycket energi. Då passar det bra med Paul Svenssons specialkomponerade powergröt för extrema tillfällen.
Ingredienser
20 - 30portioner
Gröt
- ½dlamarathfrö
- ½dlhirs
- 2dlbovete
- 1msklinfrö
- 2dlquinoa
- 1dlhavregryn
- 1dlsolroskärnor, hackade
- ½dltorkade äpple
- 6dlhavremjölk
- 6dlvatten
- salt
- 1dlbrynt smör
- mjölk till servering
Äppelkomplott
- 5äpple, Ingrid-Marie eller äpple i säsong
- 2mskhonung
- 1msksocker
Så lagar du
Gröt
1. Värm upp en kastrull och tillsätt solroskärnor. Rosta lite lätt och tillsätt sedan alla övriga fröer och gryn.
2. Slå på havremjölk och vatten. Tillsätt salt och koka på låg värme i 20–25 minuter (tills frön börjar bli mjuka).
3. Tag av från värme och varmhåll med en skvätt havremjölk på.
4. Servera med äppelmos, brynt smör och vanlig hederlig mjölk.