Pulled lamb som smälter i munnen

Publicerat:
2020-03-30Ingredienser
10 - 12portioner
Pulled lamb
- 1lammstek på ben, 2,5-3,5 kg eller utan ben
- 2msksambal oelek
- svartpeppar och salt
- smör till stekning
Valfritt
- 2mskkryddblandning, t ex Italiensk salladskrydda eller örtrub
Glaze
- 2dlfärdig glaze eller teriyakisås
- 2msksenap, fransk
- 1ekologisk citron, det gula av skalet rivet
- 1röd spansk peppar, skivad
- 2mskfärsk rosmarin, hackad
- ½dlfärsk timjan, hackad
- 2klyfta(or)vitlök, hackad
- 2klyfta(or)vitlök, rivna
Till servering
- sallad
- lök, röd
- tomat
- gurka
- avokado
- morötter
- tomatsalsa
- tsatsiki
- hummus
- orientaliska bröd eller tortillas
Rostad vitlökssås
- 2-4klyfta(or)vitlök
- 5stsoltorkade tomater i olja, strimlade
- 1schalottenlök, hackad
- 1msktomatpuré
- 2dlhönsbuljong
- 1dlvitt vin
- 2dlvispgrädde
- ½dlurkärnade oliver, skivade
- olivolja, salt och vitpeppar
Så lagar du
Glaze
1. Blanda samtliga ingredienser.
Rostad vitlökssås-passar till allt
1. Lägg i vitlök i en oljad ugnsform, rosta gyllene i ugn, 225º ca 5 minuter.
2. Låt svalna och hacka grovt. Fräs soltorkade tomater, vitlök, lök och tomatpuré i olja.
3. Tillsätt buljong och vin, reducera (låt koka) 10 minuter.
4. Tillsätt grädde, avsluta med stekskyn från köttet, oliver, salt och peppar. Red ev av med maizena utrört i lite vatten.
Pulled lamb
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Snitta steken ett par gånger, gnid in kryddorna och bryn den runt om i smör. Ryms den inte i stekpannan så brukar jag använda långpannan.
3. Lägg steken i en långpanna, häll på ca 5 dl vatten, täck med folie och ställ in i nedre delen av ugnen. Där ska den stå i minst 5 timmar, tills köttet lätt släpper från benet. Titta till den ett par gånger under tiden, vänd och ös steken med köttsaften.
4. Fyll på vatten om det har kokat bort. Blanda ihop glaze . När det återstår ca 30 minuter tar du ut steken, lyfter av folie, penslar med glaze och låter den få vacker, gyllene yta. Du kan med fördel förbereda allt dagen/dagarna innan.
5. Låt steken svalna helt, ställ i kyl och värm försiktigt innan servering. Pensla gärna med extra glaze.