Pulled shawarma

Publicerat:
2019-08-27Tillagningstid:
Testa att ge pulled beef en smak av shawarma. Kombinationen är ljuvlig! Shawarma är en version på kebab där köttet skärs i tunna strimlor och marineras.
Ingredienser
6portioner
- 1,5kgnötkött, t ex fransyska eller högrev
Marinad
- 2dlturkisk yoghurt
- ½dlketchup
- ½dlolivolja
- 3pressade vitlöksklyftor
- 4mskvitvinsvinäger
- 1pressad citron
- 2tsksalt
- 1tsksvartpeppar
- 1,5mskshawarmakrydda (finns i orientaliska affärer eller gör en egen)
- 2mskolja (ringla över köttet innan det sätts i ugnen)
Egen shawarmakrydda
- 1mskmalen spiskummin
- 1mskkorianderpulver
- 1mskvitlökspulver
- 1tskkardemumma
- ½mskpaprikapulver
- 1tskgurkmeja
- ½tskmalda kryddnejlikor
- ½tskmald cayennepeppar
- 1tskmald svartpeppar
- ½tskmald kanel
Garnering
- 2paprikor i valfri färg
- 1stor gul lök
Så lagar du
1. Blanda alla ingredienser till marinaden och häll över köttet.
2. Skiva löken, paprika och lägg över köttet. Köttet tillagas bäst i en gjutjärnsgryta eller lergryta. Ringla olivolja över allting och täck sedan grytan med ett väl förslutet lock.
3. Värm ugnen till 100 grader eller 150 grader. Om du ska tillaga köttet på 100 grader, ställer du grytan mitt i ugnen och låter köttet tillagas långsamt i 8-10 timmar. Perfekt om man vill att maten ska sköta sig själv över natten. För kortare tillagningstid värmer du ugnen till 150° och ställer grytan mitt i ugnen i ca 4 timmar.
4. Låt köttet svalna lite i grytan och fördela sedan till tjocka strimlor med två gafflar. Servera gärna med tarator, sallad och pitabröd.