Pumpabröd

Publicerat:
2016-03-07Tillagningstid:
Ingredienser
Fördeg
- 1gjäst
- 50gvatten (0,5 dl)
- 75gvetemjöl med hög proteinhalt, typ extra bagerivetemjöl
- 1gsalt
- 75grågsurdeg
Bortgörning
- 420gvetemjöl med hög proteinhalt, typ extra bagerivetemjöl.
- 65gfint rågmjöl
- 65ggrahamsmjöl
- 10gäst
- 350gvatten (3,5 dl)
- 25golivolja
- 75grostade pumpafrön (rosta på ca 200 grader tills fröna fått lite färg)
- 15gsalt
Så lagar du
Fördeg
1. Lös upp jästen i vatten och slå över mjölet och surdegen. Knåda degen i 5 minuter på lägsta hastighet.
2. Tillsätt saltet och knåda i ytterligare 3 minuter på lägsta hastighet.
3. Lägg degen i en inoljad plastlåda med lock och låt jäsa i 3 timmar. Degen kan också jäsa i kyl över natten.
Bortgörning
1. Lös jästen i vattnet, häll i mjölsorterna och tillsätt fördegen och olivoljan.
2. Knåda degen i 5 minuter på lägsta hastighet. Öka hastigheten något och knåda ytterligare 7 minuter. Tillsätt saltet och fortsätt knåda degen i 5 minuter.
3. Tillsätt pumpafrön och knåda ytterligare 2 minuter så att pumpakärnorna blir jämt fördelade i degen.
4. Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda med lock och låt vila en timme. Stöt samman degen en gång under tiden.
5. Lägg upp degen på en mjölad arbetsyta och dela den i två bitar. Rulla till två runda bullar, täck över med duk och låt spänna av i 10 minuter.
6. Forma avlånga bröd. Lägg dem med skarven nedåt i mjölade brödkorgar. Ställ korgarna på ett dragfritt ställe (gärna i en avstängd ugn eller en plastlåda med lock). Låt degen jäsa till nästan dubbel storlek. Om du ställt korgarna i den avslagna ugnen så ta ut dem.
7. Sätt ugnen på 250 grader med baksten eller plåt i. När ugnen nått önskad temperatur så vänta i ca 5-10 minuter.
8. Skjut över bröden försiktigt på stenen eller plåten i ugnen med hjälp av en bakspade, plåt eller liknande. Spruta, med hjälp av en blomspruta, in rikligt med vatten.
9. Efter 5 minuter, sänk temperaturen till 200 grader. Efter ytterligare 10 minuter, lufta ugnen genom att öppna ugnsluckan kort och släpp ut ångan stäng sedan ungsluckan. Upprepa två gånger under bakningen.
10. Baka bröden i ca 30-40 minuter för att få en kraftig skorpa. Temperaturen i brödinkråmet skall vara 96-98 grader när brödet är färdiggräddat.