Pumpapaj med pecannötter

Publicerat:
2013-10-23Tillagningstid:
Ingredienser
8 - 10portioner
- 125gsmör skuret i tärningar
- 3½ dlvetemjöl
- 3msksocker
- 1stäggula
- 400gpumpakött av t ex muscatpumpa
- 2dlvispgrädde
- 1½dlsocker
- ½tskmald ingefära
- ½tskmald kanel
- rivet skal av en citron
- 3stägg
- florsocker och rostade pecannötter till serveringen
Så lagar du
1. Blanda mjöl, socker och smör och finfördela smöret, antingen med fingrarna eller i en matberedare.
2. Tillsätt äggulan och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform och sätt in i kylen i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 160 grader.
3. Dela och kärna ur pumpan. Skär bort skalet och dela köttet i bitar. Lägg pumpan i en smord form och strö över lite salt. Sätt in i ugnen i 30–35 minuter tills pumpan är mosig och mjuk, eller koka i ca 10 minuter. Låt pumpan svalna.
4. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i cirka 5 min i mitten av ugnen.
5. Mixa pumpaköttet och blanda ner vispgrädde, socker, ingefära och kanel.
6. Rör ner ett ägg i taget. Häll pumpafyllningen i pajskalet och sänk värmen till 175 grader. Grädda pumpapajen i 50 min i nedre delen av ugnen.
7. Låt pajen svalna något innan du serverar den. Pudra över florsocker och garnera med några rostade pekannötter. Servera med vispgrädde.