Pumparisotto med rostade hasselnötter och rosmarin

Publicerat:
2016-09-13Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 1litergrönsaksbuljong (mängden kan variera något mellan olika rissorter)
- 2stschalottenlökar, finhackade
- 4dlrisottoris, avorioris
- 400gpumpa, rostad och mosad ca ½ mellanstor pumpa
- 3dlvitt vin
- 1-2dllagrad hårdost, riven + till garnering (här kan du välja en annan ost)
- smör eller olja till stekning
- salt, svartpeppar
Topping
- 1dlrostade hasselnötter eller mandel, hackade
- 1mskhonung
- 150gsmörstekt svamp (valfritt)
- några kvistar färsk rosmarin
Så lagar du
1. Koka upp buljongen, ställ åt sidan. Hemgjord buljong är godast, men en buljongtärning i vatten funkar också bra.
2. Fräs lök mjuk i smör utan att den får färg. Tillsätt ris, rör om. Häll på vin och sjud tills det nästan kokat in, då börjar du tillsätta buljong skopa för skopa allt eftersom det kokar in. Det tar drygt 15 minuter.
3. Rör ner pumpa och låt allt bli genomvarmt. Tillsätt riven ost, smaka av med salt och peppar. Stek örterna i smör tills de är krispiga. Toppa risotton med ost, nötter, honung, örter och svamp alt brynt smör.