”Punsch”

Publicerat:
2017-12-01Tillagningstid:
Ingredienser
- 2litervatten
- 2mskEarl Grey-te
- 2 ½dlarrak/punchextrakt
- 2dlhonung
- 5torkade pomeransskal
- 1pressad citron
Så lagar du
1. Koka upp vatten på lättaste sätt (kastrull eller vattenkokare). Lägg Earl Grey i en finmaskig sil eller tesil och häll vattnet genom silen ner i en stor kastrull. Låt teet dra ett par minuter. Ta bort silen när det dragit färdigt.
2. Ställ kastrullen på spisen och tillsätt arrak/punsch-extraktet, 1 ½ dl honung och pressa ner halva citronen. Låt koka upp.
3. Dra ner värmen och låt sjuda/småputtra i 2 ½ timmar. Vätskans ska reduceras ner till ungefär halva mängden för att få en koncentrerad och fyllig smak. Titta till och rör om lite då och då.
4. Stäng av värmen, lägg i pomeransskalen, tillsätt den sista honungen och smaka av för att se om det behöver balanseras upp med mer syra. I så fall, pressa ner resten av citronen. Låt svalna.
5. Rengör en glasflaska ordentligt.
6. Häll vätskan genom en silduk och häll sedan upp i glasflaskan. Märk flaskan med ”Punsch”. Drycken håller i ungefär två veckor i kylskåpet.
Tips
Arrak/punschextrakt finns att köpa i välsorterade mataffärer eller speciella kryddbutiker. Går också att beställa på nätet.