Pupusa (fyllt majsbröd)

Publicerat:
2016-03-08Ingredienser
16portioner
Deg
- 7dlvetemjöl
- 2dlrågmjöl
- 1½tsksalt
- 1½tskbakpulver
- 100gsmör, osaltat och mjukt
Korngröt
- ½stgul lök, stor
- 3klyfta(or)vitlök
- 1ststjälkselleri
- 2mskolivolja
- 1stlagerblad
- 2dlhela korngryn (helst ej förkokta)
- 6dlgrönsaksbuljong
- 1½dlrussin
- salt
Köttfyllning
- 400gmalet kött/köttfärs
- 1mskolja
- 1tskvinäger (sherry eller rödvins)
- 2tskkanel
- 1tskmuskotnöt, riven
- 1½mskhonung
- 1dlhackad bladpersilja
- 3dlkokt korngröt
- salt och peppar
Så lagar du
Deg
1. Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och kardemumma i en skål. Nyp i smöret och häll i det heta vattnet (akta fingrarna!). Arbeta ihop till en smidig och elastisk deg. Täck skålen och låt vila i 15 minuter.
2. Forma bollar (ca 60 g) av degen och kavla ut till tunna plättar (inte allför tunna, för annars kommer fyllningen ut). Fyll med önskad fyllning.
Korngröt (grund till fyllningen)
1. Finhacka löken, vitlöken och sellerin. Sautera i oljan i en kastrull i ca 10 minuter, tills grönsakerna har mjuknat.
2. Skölj korngrynen och lägg i kastrullen tillsammans med lagerblad och buljong. Låt småkoka med locket på enligt anvisningen på paketet (i ca 30-40 minuter).
3. Blanda i russinen mot slutet och småkoka ytterligare i ca 10 minuter. Smaksätt med salt, gröten skall vara fuktig men inte alltför lös.
Köttfyllning
1. Bryn köttet i olja tills det är riktigt krispigt, i ca 10 minuter. Smaksätt med salt, peppar, sherryvinäger, kanel, muskotnöt och honung.
2. Finhacka bladpersiljan och blanda samman köttet, korngröten och persiljan i en skål. Smaka av med salt och peppar.
3. Fyll en plätt med några matskedar fyllning, nyp ihop och platta till en plätt.
4. Stek på en torr, non-stick panna i ca 2 minuter per sida.
Servera med till exempel en syrlig coleslaw och ett stort glas välkyld kokosdoftande horchata (mexikansk risdryck).