Quaboli

Publicerat:
2017-03-08Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 500glammkött i bitar, t ex stek eller lägg
- 1gul lök
- 1vitlöksklyfta
- ½ msksalt
- ca 2 msk smör och 2 msk olivolja att steka i
- ca 1 litervatten
- 2morötter
- 1dlsultanrussin
- 1msksocker
- ½tskspiskummin
- 1dlmandelspån
Till riset
- 400gbasmatiris
- ½ mskhela kardemummakapslar
Till servering
- 2 ½ dlturkisk yoghurt
- ½dlfinhackad mynta
Så lagar du
1. Skölj riset noggrant i ljummet vatten några gånger och låt sedan riset stå i kallt vatten.
2. Tärna köttet och strö över salt. Stek köttärningarna i hälften av olivoljan och smöret tills de får lite färg. Lägg i lök och vitlök och fortsätt steka tills löken mjuknar. Täck med vatten och låt koka i 1– 1 ½ timme eller till köttet är mört.
3. Häll av vattnet från riset. Koka upp rikligt med vatten i en kastrull, lägg i ris, ½ msk salt och 1 msk kardemummakapslar. Låt koka i 5 minuter. Häll av riset och lägg tillbaka det i kastrullen. Sätt tillbaka på spisen men på allra lägsta värmen och lägg gärna en handduk mellan kastrull och lock så det blir riktigt tätt. Låt stå i ytterligare 10–15 minuter tills riset är klart.
4. Skala och skär morötterna i tunna stavar. Stek morötterna i resten av smöret och oljan, strö över socker och spiskummin och stek till morötterna blir glansiga och mjuka, cirka 5 minuter. Lägg sedan i russinen och låt steka någon minut till.
5. Lyft köttet ur kastrullen och fräs det i blandningen. Tillsätt några skedar av buljongen och en klick smör. Smaka av med salt och svartpeppar.
6. Rosta mandelspån i en torr stekpanna.
7. Lägg upp riset på ett stort fat. Lyft ur köttbitarna ur buljongen och lägg ovanpå riset. Toppa med morötterna och russinen. Strö över mandelspån.
8. Servera med yoghurt och finhackad mynta.