Quiche au fromage (ostpaj)

Publicerat:
2014-03-14Det här kan tolkas som en basrecept som kan varieras enligt fantasi. Tillsätt tonfisk och du får en jättegod tonfiskpaj. Ersätt senap och tomat med tärnad sidfläsk har du en quiche lorraine.
Ingredienser
6portioner
- 1sats(er)pajdeg (se receptet på tarte tatin nedan) eller färsk smördeg
- 3stägg
- 2dlvispgrädde
- 100griven gruyère eller comté eller annan ost
- ev dijonsenap och några tomatskivor
- salt och peppar
Så lagar du
Receptet räcker till sex små pajer eller en stor paj.
1. Klä formen/formerna med degen och stick pajbotten lätt med gaffel för att undvika stora blåsor under gräddning. Pensla gärna botten med dijonsenap och lägg på några tunna tomatskivor.
2. Tillsätt riven ost och äggstanning gjort på ägg, grädde, salt och peppar. Var varsamt med saltet om du använder saltade ostar, typ Västerbottenost.
3. Sätt in i het ugn (220 grader) och sänk värmen till 170–180 efter ca 10 minuter. Totalt tar det ungefär 30–40 minuter för en stor paj, ca 20 minuter för små pajer.
4. Serveras gärna varm eller kall, med grönsallad och syrlig vinägrett.