Quiche Lorraine

Publicerat:
2023-11-06Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Pâte brisée (klassisk fransk pajdeg)
- 100gkallt, saltat smör
- 3dlvetemjöl
- 2-3mskkallt vatten
Quiche Lorraine
- 1sats(er)pajdeg
- 200gtärnat rimmat eller rökt sidfläsk
- 4ägg
- 4dlcrème fraiche
- riven ost (kan uteslutas)
Så lagar du
Pâte brisée (fransk pajdeg)
- Tärna smöret. Nyp ihop smöret tillsammans med vetemjöl. Tillsätt vattnet och knåda till en boll.
- Täck med plastfolie och låt vila minst 30 minuter i kylskåp.
Quiche Lorraine
- Gör pajdegen. Skär bort svålen från sidfläsket. Stek fläsket om du använder rimmat kött.
- Kavla ut degen 5-10 mm tjock och klä en smord och mjölad form. Nagga lätt med en gaffel utan att sticka genom degen.
- Fyll pajen med fläsket och lite riven ost om du vill. Vispa ihop ägg och crème fraiche och häll över fläsket.
- Grädda genast i 200 grader cirka 30 minuter.
- Låt pajen svalna något innan servering, avnjut den varm eller ljummen. Servera till exempel med en grönsallad med en klassisk vinägrett.
Tips för en mör och frasig pajbotten
- För det första ska smöret eller margarinet vara kylskåpskallt. Degen ska bara snabbt nypas ihop till en smulig deg med fingertopparna, så snabbt att smöret inte smälter av kroppsvärmen.
- Med en liten skvätt vatten knådar man degen bara precis så länge att den tar ihop. Knådar man för länge blir degen elastisk och då blir pajskalet segt.
- När degen är klar är det bra att den får vila i kylen minst en halvtimme. Man kan förbereda degen många timmar på förhand.
- När degen vilat klart får man bäst resultat om man kavlar ut degen på lätt mjölat bord. När man kavlar skiktar sig fettet i degen så den nästan blir smördegslik. Sedan naggar man degen helt lätt, det skall inte bli hål i pajskalet. Sedan är det bara att fylla efter smak.