Quiche lorraine

Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
8 - 12portioner
Pajskal
- 4dlvetemjöl
- 200 gsmör
- 4mskvatten
- 2krmsalt
Fyllning
- 3dlriven hårdost
- 10stdelade körsbärstomater
- 500grimmat sidfläsk
- 8stägg
- 5dlmjölk
- 3dlgrädde
- 2stmedelstora gula lökar
- 2mskfärska timjansblad
- Salt och svart peppar
Så lagar du
Pajskal:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skär kylskåpskallt smör i kuber. Lägg alla ingredienser till pajdegen i en bunke eller matberedare och arbeta snabbt ihop till en klump.
3. Låt vila under plast i kyl ca 30 minuter.
4. Kavla eller tryck ut pajdegen i en pajform (30 cm diameter).
5. Dubbel sats pajdeg räcker till en stor paj i långpanna.
6. Stick hål över botten av pajdegen med en gaffel. Grädda i ca 10-15 minuter.
7. Ett tips för att få ett knaprigare pajskal är att pensla botten med lite vispat ägg sista minuterna. Då skyddar man degen från att bli blöt när du sen lägger på fyllningen.
Fyllning:
1. Sänk temperaturen på ugnen till 175 grader.
2. Skär fläsket i mindre bitar och knaperstek i en torr stekpanna. Lyft upp fläsket och lägg på hushållspapper, spara fettet i pannan.
3. Skala och hacka löken, stek löken i fläskfettet tills att den är gyllenbrun.
4. Blanda ihop med fläsket.
5. Vispa samman ägg, grädde, mjölk och ost. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
6. Börja med att lägga fläsk- och lökblandningen i pajskalet. Därefter tomater och timjansblad, slå sedan över äggstanningen och baka av pajen i ca 30 minuter.
7. Låt svalna, serveras med en grönsallad.