Quiche lorraine

Quiche lorraine

Publicerat:

Fransk fläskpaj med ett klassiskt recept som fungerar bra till både buffé och fest.

Ingredienser

8 - 12portioner

Pajskal

  • 4dl
    vetemjöl
  • 200 g
    smör
  • 4msk
    vatten
  • 2krm
    salt

Fyllning

  • 3dl
    riven hårdost
  • 10st
    delade körsbärstomater
  • 500g
    rimmat sidfläsk
  • 8st
    ägg
  • 5dl
    mjölk
  • 3dl
    grädde
  • 2st
    medelstora gula lökar
  • 2msk
    färska timjansblad
  • Salt och svart peppar

Så lagar du

Pajskal:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Skär kylskåpskallt smör i kuber. Lägg alla ingredienser till pajdegen i en bunke eller matberedare och arbeta snabbt ihop till en klump.

3. Låt vila under plast i kyl ca 30 minuter.

4. Kavla eller tryck ut pajdegen i en pajform (30 cm diameter).

5. Dubbel sats pajdeg räcker till en stor paj i långpanna.

6. Stick hål över botten av pajdegen med en gaffel. Grädda i ca 10-15 minuter.

7. Ett tips för att få ett knaprigare pajskal är att pensla botten med lite vispat ägg sista minuterna. Då skyddar man degen från att bli blöt när du sen lägger på fyllningen.

Fyllning:

1. Sänk temperaturen på ugnen till 175 grader.

2. Skär fläsket i mindre bitar och knaperstek i en torr stekpanna. Lyft upp fläsket och lägg på hushållspapper, spara fettet i pannan.

3. Skala och hacka löken, stek löken i fläskfettet tills att den är gyllenbrun.

4. Blanda ihop med fläsket.

5. Vispa samman ägg, grädde, mjölk och ost. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

6. Börja med att lägga fläsk- och lökblandningen i pajskalet. Därefter tomater och timjansblad, slå sedan över äggstanningen och baka av pajen i ca 30 minuter.

7. Låt svalna, serveras med en grönsallad.

Dela det här receptet med dina vänner!