Rabarber- och mandelmassekaka

Publicerat:
2017-04-27Tillagningstid:
Ingredienser
12 - 15portioner
- 400grabarber, inte alltför grov
- 300gtärnat, rumsvarmt, mjukt smör + till formen
- 350gströsocker
- rivet skal av 1 citron
- 3stora ägg
- 200gvetemjöl
- 50gmajsmjöl eller fin polenta
- 50gmalen sötmandel
- 2tskbakpulver
- 2krmsalt
- 100ggrovriven mandelmassa
Servering
- vispgrädde, vaniljglass eller pudrat florsocker
Så lagar du
1. Sätt ungen på 180 grader. Skölj, ansa och dela rabarbern i munsbitar. Vänd bitarna i 50 g av sockret och låt dra minst 20 minuter. Smörj ett bakplåtspapper väl och fodra en bakform cirka 20 x 30 cm.
2. Lägg smöret, resten av sockret och rivet citronskal i en stor skål. Vispa med elvisp tills det blandat sig väl.
3. Tillsätt äggen ett i taget, blanda väl mellan varje. Tillsätt vetemjöl, majsmjöl, mandel, bakpulver och salt, rör tills det precis bara blandat sig. Vänd ner hälften av rabarbern med eventuell saft som bildats och mandelmassan.
4. Fördela den ganska tjocka smeten i formen, jämna till ut mot kanterna. Fördela resten av rabarbern. Grädda mitt i ugnen 45–50 minuter tills kakan stigit och fått fin färg, kolla med sticka att smeten stannat.
5. Låt svalna i formen och servera kakan ljummen med grädde eller glass. Eller låt den kallna helt och bjud med pudrat florsocker till kaffet.