Rabarberkompott med råkräm och havreknäck

Rabarberkompott med råkräm och havreknäck.

Ingredienser

4portioner

Grön rabarberkompott

  • 320g
    rabarber med grön kärna
  • 1dl
    socker
  • ½
    lime
  • ½msk
    finhackad koriander

Röd rabarberkompott

  • 300g
    rabarber med röd kärna
  • 1dl
    socker
  • ½msk
    finhackad mynta

Råcreme

  • 3st
    äggulor
  • 0,6dl
    socker
  • 1st
    vaniljstång
  • 3dl
    vispgrädde

Knäckiga havrekorgar (ca 12 st)

  • 1dl
    vetemjöl
  • 1dl
    havregryn
  • 50g
    smör
  • ½dl
    socker
  • 1msk
    flytande honung eller ljus sirap
  • 1krm
    salt

Så lagar du

Grön rabarberkompott

1. Skölj och skala av allt rött skal på rabarbern och hacka den i bitar om 2 cm.

2. Låt rabarber och socker sjuda på svag värme under omrörning tills kompotten fått önskad konsistens.

3. Pressa i saften av en halv lime och rör ner koriandern precis innan servering.*

4. Lägg upp portioner i punschglas eller liknande och garnera med korianderblad.

Röd rabarberkompott

1. Skölj rabarbern och hacka den i bitar om 2 cm.

2. Låt rabarber och socker sjuda på svag värme under omrörning tills kompotten fått önskad konsistens.

3. Rör ner myntan precis innan servering.

4. Lägg upp portioner i punschglas eller liknande och garnera med myntablad.

Råcreme

1. Slå upp grädden i en bunke tillsammans med vaniljfrön och låt stå i kylen en timme för att ta smak.

2. Vispa äggulorna fluffiga tillsammans med sockret.

3. Vispa vaniljgrädden relativt lös, och vänd ner den i de vispade äggulorna

Knäckiga havrekorgar

1. Blanda samtliga ingredienser förutom smöret i en bunke.

2. Tillsätt smält smör, lite i taget så att du får en relativ fast massa.

3. Klicka små bollar på plåten (walnötsstorlek)

4. Grädda cirka 8 minter i 200 grader tills de fått en ljusbrun färg. Obs! Övervakning rekommenderas, det kan brännas väldigt fort.

5. Lossna kakorna försiktigt från plåten och lägg dem över ett glas så att du får små korgar.

Uppläggning efterrätt

Fyll en havrekorg med råkräm och placera ut den på en tallrik tillsammans med en röd och en grönrabarberkomott.

Dela det här receptet med dina vänner!