Ingredienser
4portioner
Grön rabarberkompott
- 320grabarber med grön kärna
- 1dlsocker
- ½lime
- ½mskfinhackad koriander
Röd rabarberkompott
- 300grabarber med röd kärna
- 1dlsocker
- ½mskfinhackad mynta
Råcreme
- 3stäggulor
- 0,6dlsocker
- 1stvaniljstång
- 3dlvispgrädde
Knäckiga havrekorgar (ca 12 st)
- 1dlvetemjöl
- 1dlhavregryn
- 50gsmör
- ½dlsocker
- 1mskflytande honung eller ljus sirap
- 1krmsalt
Så lagar du
Grön rabarberkompott
1. Skölj och skala av allt rött skal på rabarbern och hacka den i bitar om 2 cm.
2. Låt rabarber och socker sjuda på svag värme under omrörning tills kompotten fått önskad konsistens.
3. Pressa i saften av en halv lime och rör ner koriandern precis innan servering.*
4. Lägg upp portioner i punschglas eller liknande och garnera med korianderblad.
Röd rabarberkompott
1. Skölj rabarbern och hacka den i bitar om 2 cm.
2. Låt rabarber och socker sjuda på svag värme under omrörning tills kompotten fått önskad konsistens.
3. Rör ner myntan precis innan servering.
4. Lägg upp portioner i punschglas eller liknande och garnera med myntablad.
Råcreme
1. Slå upp grädden i en bunke tillsammans med vaniljfrön och låt stå i kylen en timme för att ta smak.
2. Vispa äggulorna fluffiga tillsammans med sockret.
3. Vispa vaniljgrädden relativt lös, och vänd ner den i de vispade äggulorna
Knäckiga havrekorgar
1. Blanda samtliga ingredienser förutom smöret i en bunke.
2. Tillsätt smält smör, lite i taget så att du får en relativ fast massa.
3. Klicka små bollar på plåten (walnötsstorlek)
4. Grädda cirka 8 minter i 200 grader tills de fått en ljusbrun färg. Obs! Övervakning rekommenderas, det kan brännas väldigt fort.
5. Lossna kakorna försiktigt från plåten och lägg dem över ett glas så att du får små korgar.
Uppläggning efterrätt
Fyll en havrekorg med råkräm och placera ut den på en tallrik tillsammans med en röd och en grönrabarberkomott.