Rabarberparfait-sandwich

Publicerat:
2016-04-29Tillagningstid:
Ingredienser
Choklad/kanelbotten
- 85gsmör
- 65gmörk choklad
- 1tskespressokaffe
- 5gvaniljsocker
- 100gströsocker
- 1stägg
- 65gvetemjöl
- 5gkakao
- 2gbakpulver
- 2gmalen kanel
- 1gsalt
Rabarberkompott
- 90grabarber
- 45gsocker
- ¼vaniljstång
- 1,5mskpressad citron
- 3stjordgubbar (gärna frysta)
- 3mskvatten
Italiensk maräng
- 75gäggvita
- 165gströsocker
- 5clvatten (50g)
Rabarberparfait
- 150ggrädde
- 150gcrème fraiche
- rabarberkompott (se ovan)
- rabarberparfait (se ovan)
Så lagar du
Choklad/kanelbotten
1. Smält smöret på låg värme i en kastrull.
2. Hacka chokladen och smält den i smöret. Tillsätt kaffet. Håll kastrullen varm ca 40-50 grader.
3. Vispa ägget, vaniljsockret och strösockret. Sikta mjöl, kakao, bakpulver, kanel och salt och vänd ner det i äggblandningen.
4. Blanda sist i choklad/smörblandningen och stryk ut smeten på ett bakplåtspapper eller bakduk. Grädda botten på ca 170 grader i ca 7-10 minuter beroende på ugn.
5. Om choklad/kanelbotten har svalnat och den är svår att få loss från pappret, kan man lägga den i frysen ca 20-30 minuter. Prova därefter att få loss botten från papperet. Skär upp önskad storlek av botten.
Rabarberkompott
1. Skär rabarbern i små bitar och lägg den i en kastrull.
2. Öppna vaniljstången och ta ut vaniljfröna, lägg dem och själva vaniljstången i kastrullen. Tillsätt resten av ingredienserna.
3. Sjud kompotten på svag värme under lock i ca 7-10 minuter. Låt svalna.
Italiensk maräng
1. Blanda vatten och socker i en kastrull och koka upp.
2. När sockervattnet når 110 grader (använd digital kökstermometer) börja då att vispa äggvita i en rostfribunke till en fast maräng. När sockervattnet nått 121 grader häll sockervattnet i en tunn stråle ner i marängen som vispas försiktigt. Fortsätt vispa tills marängen når ljummen temperatur.
Rabarberparfait
1. Vispa grädden så att det bildas mjuka toppar rör sedan i crème fraiche ställ den åt sidan.
2. När marängen håller ca 30 grader vänd då försiktigt i rabarberkompotten i marängen vänd därefter försiktigt i gräddblandningen.
3. Fyll formarna (till exempel silikonformar eller en långpanna) och ställ in i frysen i ca 4 timmar (beroende på storlek på formarna).
Montering
Ta ur parfaiten ur formarna och ställ parfaiten på choklad/kanelbotten och lägg en choklad/kanelbotten ovanpå så att det blir som en sandwich. Låt sedan stå inplastad i frysen tills servering.