Råbiff på häst

Råbiff på häst med några skivor rödvisor, ätliga blommor och nötter.

Publicerat:

Tillagningstid:

Hästen som ingrediens på tallriken är i svensk kultur omdebatterad och åsikterna går vitt isär om huruvida vi ska äta ett djur som snarare får oss att tänka på husdjur än ”ätdjur”. I många kulturer anses häst vara gott och även välgörande eftersom köttet har en hög proteinhalt. Som råbiff är det smakrikt och gott men naturligtvis kan man göra den här rätten på nötkött istället. Välj en bit av filéen eller nötinnanlår till exempel.

Ingredienser

4 - 6portioner

  • 300g
    hästfilé, oxfilé eller kalvinnanlår
  • 1msk
    kapris, gärna inlagd i salt
  • 5-6
    stora gröna oliver, cerignola
  • 1msk
    scharottenlök, finhackad
  • salt och peppar

Tillbehör

  • 100
    smör, brynt
  • 1dl
    hasselnötter, rostade
  • 1
    äpple, skuret i små fina tärningar
  • 3-4
    rädisor, tunt skurna
  • surdegsbröd, några tunna skivor
  • sallad, till exempel ruccola, machésallad och andra små blad
  • olivolja
  • salt
  • ätliga blommor

Så lagar du

1. Skrapa filén försiktigt med en vass kniv längs med filéen i senornas riktning. Det sista kan du hacka så fint som möjligt. (Du kan också be din kötthandlare mala köttet åt dig i din butik eller mala i en köttkvarn)

2. Hacka lök och kapris och blanda ner i färsen. Smaka av med salt och peppar. Lägg in färsen i kylskåpet och förbered dina tillbehör.

3. Bryn smör i en liten kastrull tills det är mörknat och doftar nötigt. Ställ åt sidan.

4. Skär bröd i tunna skivor, pensla med lite olja och rosta i ugn på låg värme tills de är krispiga.

5. Forma köttfärsen i biffar och lägg upp biffarna på en bädd av sallad. Ringla över brynt smör över köttet. Ringla gärna lite olivolja på salladen. Strö över äppeltärningar, rostade och hackade hasselnötter och flingsalt. Garnera med ätliga blommor och rädisor.

Dela det här receptet med dina vänner!