Raclette med inlagd gurka och lök, skinka och potatis

Raclette med inlagd gurka och lök, skinka och potatis.

Publicerat:

Tillagningstid:

Schweiziskt mat på spett, med god smält ost.

Ingredienser

4portioner

Raclette

  • 200g
    racletteost
  • 8st
    potatisar, fast sort
  • 20st
    cornichoner (inlagd gurka)
  • 10skiva(or)
    rökt skinka
  • 1tsk
    senap
  • 20st
    inlagda lökar
  • paprikapulver
  • cayennepeppar
  • salt och peppar

Inlagda lökar

  • 20st
    små lökar
  • 4st
    lagerblad
  • 1dl
    rödvinsvinäger
  • 1dl
    socker
  • 2dl
    vatten

Så lagar du

Syltlök

1. Koka lökar med skal i saltvatten ca 5 minuter. Koka upp en lag med vinäger, vatten, socker och lagerblad.

2. Skala och halvera löken, lägg den i lagen. Du kan naturligtvis använda färdig syltlök om du inte har möjlighet att sylta själv.

Raclette

Du behöver ett antal små träspett. Se på paketet om spetten behöver blötläggas i vatten före användning.

1. Koka potatis och skala den. Skär i grova bitar. Varva potatis, cornichoner, hemgjord syltlök och skinka på spetten.

2. Lägg spetten på en ugnsplåt. Skär stavar av racletteosten och lägg på spetten.

3. Värm spetten på hög värme på den högsta falsen i ugnen med grillelement på, så att osten smälter.

4. Blanda under tiden kryddblandning av paprikapulver, cayenne och fänkålsfrö. Strö över kryddblandningen och servera genast.

5. Raclette serveras gärna med en kopp te.

Fotnot: Raclette är gammal herdemat från Schweiz. Namnet kommer från franskans raclér som betyder skrapa. Herdarna ställde osten vid elden och skrapade osten över tillbehören.

Dela det här receptet med dina vänner!