Raclette med inlagd gurka och lök, skinka och potatis

Publicerat:
2015-10-13Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Raclette
- 200gracletteost
- 8stpotatisar, fast sort
- 20stcornichoner (inlagd gurka)
- 10skiva(or)rökt skinka
- 1tsksenap
- 20stinlagda lökar
- paprikapulver
- cayennepeppar
- salt och peppar
Inlagda lökar
- 20stsmå lökar
- 4stlagerblad
- 1dlrödvinsvinäger
- 1dlsocker
- 2dlvatten
Så lagar du
Syltlök
1. Koka lökar med skal i saltvatten ca 5 minuter. Koka upp en lag med vinäger, vatten, socker och lagerblad.
2. Skala och halvera löken, lägg den i lagen. Du kan naturligtvis använda färdig syltlök om du inte har möjlighet att sylta själv.
Raclette
Du behöver ett antal små träspett. Se på paketet om spetten behöver blötläggas i vatten före användning.
1. Koka potatis och skala den. Skär i grova bitar. Varva potatis, cornichoner, hemgjord syltlök och skinka på spetten.
2. Lägg spetten på en ugnsplåt. Skär stavar av racletteosten och lägg på spetten.
3. Värm spetten på hög värme på den högsta falsen i ugnen med grillelement på, så att osten smälter.
4. Blanda under tiden kryddblandning av paprikapulver, cayenne och fänkålsfrö. Strö över kryddblandningen och servera genast.
5. Raclette serveras gärna med en kopp te.
Fotnot: Raclette är gammal herdemat från Schweiz. Namnet kommer från franskans raclér som betyder skrapa. Herdarna ställde osten vid elden och skrapade osten över tillbehören.