Rådjursfilé, kronärtskockor med spenat samt rödvinssås med finskurna grönsaker
Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
4portioner
- 600grådjursfilé eller lammmfilé, putsad
- 4stkronärtskocksbottnar, koka själv eller köp på burk
- 200gfärsk spenat
- 2stschalottenlökar
- 2msksmör
- smör att steka i
- salt och nymalen vitpeppar
<b>Rödvinssås, ca 2 dl</b>
- 2dlviltfond eller kalvfond ej koncentrat
- 3dlrött vin
- 1mskrödvinsvinäger
- 1mskrapsolja
- 1stgul lök, finhackad
- 1stlagerblad
- 1kvist(ar)färsk timjan
- 1msksocker
- salt och nymalen vitpeppar
Till rödvinssås
- 50gmorot, finskuren
- 50gpalsternacka, finskuren
- 50gpurjolök, finskuren
- bladpersilja till garnering
Så lagar du
1. Börja med att göra rödvinssåsen
2. Fräs den gula löken i oljan någon minut, strö i sockret, karamellisera lätt.
3. Tillsätt övriga ingredienser utom fonden. Sjud ihop till 2dl.
4. Häll i fonden, koka ihop ytterligare till 2 dl.
5. Sila.
6. Tillsätt dom finskurna grönsakerna, låt småkoka i ca 5 minuter
7. Smaka av med salt och ny malen vitpeppar. Nu är rödvinssåsen klar
8. Ansa och tvätta spenaten, dela varje kronärtskocksbotten i 6 bitar samt skala och finhacka schalottenlöken.
9. Dela upp rådjursfilén i 4 lika stora bitar, stek i smör på medelhögtemperatur. När köttet har en kärntemperatur på 50°.
Lyft av från värmen och låt vila någon minut innan servering.
10. Fräs löken och kronärtskocksbotten i 2 msk smör utan att ta färg, ta i spenaten rör runt tills att spenaten har tappat sin spänst. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar