Rådjursfilé, kronärtskockor med spenat samt rödvinssås med finskurna grönsaker

Publicerat:

Ingredienser

4portioner

  • 600g
    rådjursfilé eller lammmfilé, putsad
  • 4st
    kronärtskocksbottnar, koka själv eller köp på burk
  • 200g
    färsk spenat
  • 2st
    schalottenlökar
  • 2msk
    smör
  • smör att steka i
  • salt och nymalen vitpeppar

<b>Rödvinssås, ca 2 dl</b>

  • 2dl
    viltfond eller kalvfond ej koncentrat
  • 3dl
    rött vin
  • 1msk
    rödvinsvinäger
  • 1msk
    rapsolja
  • 1st
    gul lök, finhackad
  • 1st
    lagerblad
  • 1kvist(ar)
    färsk timjan
  • 1msk
    socker
  • salt och nymalen vitpeppar

Till rödvinssås

  • 50g
    morot, finskuren
  • 50g
    palsternacka, finskuren
  • 50g
    purjolök, finskuren
  • bladpersilja till garnering

Så lagar du

1. Börja med att göra rödvinssåsen

2. Fräs den gula löken i oljan någon minut, strö i sockret, karamellisera lätt.

3. Tillsätt övriga ingredienser utom fonden. Sjud ihop till 2dl.

4. Häll i fonden, koka ihop ytterligare till 2 dl.

5. Sila.

6. Tillsätt dom finskurna grönsakerna, låt småkoka i ca 5 minuter

7. Smaka av med salt och ny malen vitpeppar. Nu är rödvinssåsen klar

8. Ansa och tvätta spenaten, dela varje kronärtskocksbotten i 6 bitar samt skala och finhacka schalottenlöken.

9. Dela upp rådjursfilén i 4 lika stora bitar, stek i smör på medelhögtemperatur. När köttet har en kärntemperatur på 50°.

Lyft av från värmen och låt vila någon minut innan servering.

10. Fräs löken och kronärtskocksbotten i 2 msk smör utan att ta färg, ta i spenaten rör runt tills att spenaten har tappat sin spänst. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar

Dela det här receptet med dina vänner!