Rågbröd med Norrøna Matjessill, ägg bakat i 63°C och brynt smör

Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
4portioner
- Dessa ägg kan göras om man har en cirkulator, då ställer man in den på 63°C och låter dem ligga där i 1,5 h. Men hemma är det lättare att pochera dem.
- 4skiva(or)rågbröd
- 4stägg
- vatten
- salt
- ättika
- 3timjankvistar
- 200gsmör
- 5-6stora betor
- 2små betor
- 1röd lök
- 1knippe gräslök
- 1citron
- olivolja
Så lagar du
1. Sätt på en kastrull med vatten på spisen, salta och tillsätt en skvätt ättika. Låt det koka upp, och dra sedan av plattan. Knäck äggen ett och ett i en slev. Vispa en virvel i kastrullen och tillsätt äggen. När de flyter upp till ytan är de klara.
2. Lyft upp med en hålslev och låt dem ligga på papper för att torka lite.
3. Ta sillen ur vätskan, torka den lite och snygga till kanterna. Skär i bitar, och låt dem ligga i rumstemperatur.
4. Smält smöret i en kastrull, låt det stå tills du känner en härligt nötig doft, och mjölkproteinet har fått en lätt brun ton.
5. Sila sedan bort proteinet, och håll smöret varmt i en kastrull på spisen.
6. Hacka löken fint och skär gräslöken ännu finare.
7. Lägg upp alltsammans på brödet, och slå brynt smör över. Avsluta med lök och gräslök.