Ragu på bondbönor

Ingredienser

6portioner

  • 2kg
    färska bondbönor
  • 60g
    smör
  • 300g
    lufttorkad skinka (serrano- el. parmaskinka)
  • rökt skinka i bit
  • 150g
    rimmat fläsk
  • 2st
    salladslökar
  • 1msk
    vetemjöl
  • 3dl
    hönsbuljong
  • 2st
    vitlöksklyftor,
  • 1kvist(ar)
    färsk timjan
  • 1st
    lagerblad
  • 2kvist(ar)
    färsk kyndel eller:
  • 1msk
    slätbladspersilja
  • salt och nymald svartpeppar
  • 1nypa(or)
    socker

Så lagar du

1.

Sprita bönorna. Fyll en stor kastrull med lock till hälften med vatten. Koka upp vattnet. Lägg i bönorna och koka upp snabbt under lock i 2 min. Låt dem rinna av i durkslag och spola dem i kallt rinnande vatten. Skala av det sega ytterskalet.

2.

Smält smöret i en stor stekpanna på svag värme. Lägg i skinkan och fläsket och stek i ca 5 min.

3.

Lägg i bönorna och löken och rör ner mjölet. Häll på buljongen, dra upp värmen och rör tills det kokar upp. Dra ner värmen och låt det sedan sjuda.

4.

Lägg i vitlöken och kryddörterna, salta. Lägg i en nypa socker och peppra generöst. Lägg lock på och låt sjuda i ca 10 min.

Kock: Lugna kocken, John Burton Race

Dela det här receptet med dina vänner!