Ragu på bondbönor
Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
6portioner
- 2kgfärska bondbönor
- 60gsmör
- 300glufttorkad skinka (serrano- el. parmaskinka)
- rökt skinka i bit
- 150grimmat fläsk
- 2stsalladslökar
- 1mskvetemjöl
- 3dlhönsbuljong
- 2stvitlöksklyftor,
- 1kvist(ar)färsk timjan
- 1stlagerblad
- 2kvist(ar)färsk kyndel eller:
- 1mskslätbladspersilja
- salt och nymald svartpeppar
- 1nypa(or)socker
Så lagar du
1.
Sprita bönorna. Fyll en stor kastrull med lock till hälften med vatten. Koka upp vattnet. Lägg i bönorna och koka upp snabbt under lock i 2 min. Låt dem rinna av i durkslag och spola dem i kallt rinnande vatten. Skala av det sega ytterskalet.
2.
Smält smöret i en stor stekpanna på svag värme. Lägg i skinkan och fläsket och stek i ca 5 min.
3.
Lägg i bönorna och löken och rör ner mjölet. Häll på buljongen, dra upp värmen och rör tills det kokar upp. Dra ner värmen och låt det sedan sjuda.
4.
Lägg i vitlöken och kryddörterna, salta. Lägg i en nypa socker och peppra generöst. Lägg lock på och låt sjuda i ca 10 min.
Kock: Lugna kocken, John Burton Race