Rågvetebröd med gurkmeja

runt brytböd på fat

Publicerat:

Tillagningstid:

Ett brytbröd som får smak och färg av den nyttiga gula kryddan gurkmeja. Baka det gärna ihop med brytbröd på tomat för en vacker färgblandning.

Ingredienser

  • 250g
    kallt vatten
  • 350g
    vetemjöl special
  • 80g
    grovt rågmjöl, gärna stenmalet
  • 75g
    surdeg på råg
  • 15g
    jäst
  • 10g
    salt
  • 20g
    olivolja
  • 10g
    honung
  • 10g
    gurkmeja

Så lagar du

1. Lös jästen i det kalla vattnet. Tillsätt vetemjöl, rågmjöl, surdeg, olivolja, gurkmeja och honung.

2. Knåda i maskin i ca 10 min eller för hand i ca 30 minuter. Tillsätt saltet och blanda ytterligare 3 minuter.

3. Låt degen vila i en smord plastlåda med lock i ca 45 minuter. Vik och slå ihop degen och låt den ligga i lådan ytterligare 40 minuter.

4. Forma små runda bullar som väger ca 30-40 gram. Sätt bullarna med ett litet mellanrum (ca 5 mm) i en smord form eller långpanna. Tips: Varva gärna med tomatbrödsdeg, så att det blir olika färger i brödraderna. Ställ in formen i en avslagen ugn med en långpanna varmvatten i botten och låt bröden jäsa till nästan dubbel storlek. Ta ut degen ur ugnen.

5. Sätt ugnen på 250°. När den nått temperaturen så sätt in formen/ långpannan och spruta lite vatten med blomspruta innan du stänger ugnsluckan. Sänk temperaturen direkt till 210° grader och baka tills bröden fått bra färg, 15-25 minuter beroende på ugn.

Dela det här receptet med dina vänner!