Rågvetebröd med gurkmeja

Publicerat:
2016-06-13Tillagningstid:
Ingredienser
- 250gkallt vatten
- 350gvetemjöl special
- 80ggrovt rågmjöl, gärna stenmalet
- 75gsurdeg på råg
- 15gjäst
- 10gsalt
- 20golivolja
- 10ghonung
- 10ggurkmeja
Så lagar du
1. Lös jästen i det kalla vattnet. Tillsätt vetemjöl, rågmjöl, surdeg, olivolja, gurkmeja och honung.
2. Knåda i maskin i ca 10 min eller för hand i ca 30 minuter. Tillsätt saltet och blanda ytterligare 3 minuter.
3. Låt degen vila i en smord plastlåda med lock i ca 45 minuter. Vik och slå ihop degen och låt den ligga i lådan ytterligare 40 minuter.
4. Forma små runda bullar som väger ca 30-40 gram. Sätt bullarna med ett litet mellanrum (ca 5 mm) i en smord form eller långpanna. Tips: Varva gärna med tomatbrödsdeg, så att det blir olika färger i brödraderna. Ställ in formen i en avslagen ugn med en långpanna varmvatten i botten och låt bröden jäsa till nästan dubbel storlek. Ta ut degen ur ugnen.
5. Sätt ugnen på 250°. När den nått temperaturen så sätt in formen/ långpannan och spruta lite vatten med blomspruta innan du stänger ugnsluckan. Sänk temperaturen direkt till 210° grader och baka tills bröden fått bra färg, 15-25 minuter beroende på ugn.