Räksoppa med hetta

Publicerat:
2021-12-08Tillagningstid:
I vår familj står en varm soppa alltid på spisen på vintern eller under ramadan. Soppa är en ypperlig förrätt som banar väg för resten av måltiden.
Ingredienser
6portioner
- 500gfärska oskalade räkor (om du använder frysta, låt räkorna tina långsamt)
- 2schalottenlökar
- 2morötter
- 2vitlöksklyftor
- 2mskmatolja med neutral smak, t ex rapsolja
- 1msktomatpuré
- 1färsk röd chilifrukt
- 5dlvatten
- 3mskkoncentrerad hummerfond
- 2dlvitt vin
- 3dlvispgrädde
- cayennepeppar, efter smak
- salt, efter smak
- vitpeppar, efter smak
Servering
- färsk dill
- citronskivor
- färskt bröd
Så lagar du
- Skala räkorna och spara skalen.
- Skölj och riv schalottenlök och morötter. Skala och hacka vitlöksklyftorna. Hacka chilin. Stek schalottenlök, morötter och vitlök i olja i en kastrull tills de är mjuka.
- Tillsätt räkskal, tomatpuré och chili och stek ca 5 minuter.
- Häll i vatten och hummerfond, koka upp och låt småkoka ca 15 minuter. Sila av buljongen i ny kastrull för att få bort räkskal och andra bitar. Värm upp tills det börjar koka igen. Sänk värmen, häll i vin och grädde. Låt sjuda på låg värme tills soppan har tjocknat.
- Krydda med cayennepeppar, salt och vitpeppar efter smak.
- Servera med dill, citronskiva och räkor. Avnjut med ett gott bröd!