Ramen

Publicerat:
2017-01-12Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 2stkycklingbröst med skinn
- 1tsksmör
- 4stägg
- 2klyfta(or)vitlök, finhackade
- 1mskingefära, finhackad
- 1tskneautral olja (solros eller raps)
- 1literkycklingbuljong (helst egen)
- 2mskljus soja
- 100gfärsk shiitake, eller 50g torkad
- 2mskmirin (eller torr sherry + ½ tsk socker)
- 800gudonnudlar
- 2stsalladslökar
Till servering
- 1ströd chili eller sriracha
Så lagar du
1. Värm ugnen till 160 grader, varmluft.
2. Stek kycklingen i smör i en stekpanna tills den får lite färg. Stek färdigt i ugnen i 15–20 minuter.
3. Koka upp vatten i en kastrull. Lägg ner äggen och koka dem i cirka 7 minuter. Ta upp och lägg i kallt vatten en stund. Skala sedan äggen och dela dem i halvor.
4. Fräs vitlöken och ingefäran i oljan i ett par minuter utan att de får färg. Häll ner buljong, soja och mirin eller sherry och låt koka upp. Tillsätt svampen (om du använder torkad behöver den inte blötläggas först) och sjud i cirka 5 minuter.
5. Koka upp lättsaltat vatten. Lägg i nudlarna och låt dem sjuda i cirka 1 minut. Häll av vattnet.
6. Skär kycklingen i skivor. Strimla salladslöken. Lägg kyckling, lök och nudlar i fyra djupa skålar. Häll buljongen med svampen över och toppa med äggen. Vill du ha lite extra hetta är det gott med strimlad röd chili och lite srirachasås till. Servera direkt.