Renfilé med mandelpotatispuré och Davids blåbärssås

Publicerat:
2021-11-18Tillagningstid:
Följ med till Norrland och få RENa rama skogsupplevelsen på ett fat.
Ingredienser
4portioner
Renfilé
- 600-800grenfilé
- 50gsmör
- 0,5kruk(or)färsk timjan
- salt
- svartpeppar
Mandelpotatispuré
- 400gmandelpotatis
- 1dlvispgrädde
- 50gsmör
- salt
- 0,5ekologisk citron, rivet skal
Davids blåbärssås
- 2-3dlblåbär (färska eller tinade frysta)
- 1dlströsocker
- 0,5dlbalsamvinäger
- 1dlrött vin
- 2mskkoncentrerad viltfond
- 50gosaltat smör
Smörstekta morötter
- 2pkt snackmorötter eller 1 knippe färska morötter
- 1msksmör
- salt
Kantarellstuvning
- 250gfärska kantareller
- 2små schalottenlökar
- 2msksmör
- 1dlvitt vin
- 1,5dlvispgrädde
- 1mskkoncentrerad viltfond
- salt
Så lagar du
- Sätt ugnen på 140 grader.
Renfilé
- Putsa filén från eventuella senor och hinnor.
- Gnid in salt och peppar och stek på hög värme i smör och hela kvistar av timjan tills köttet fått en fin gyllene färg runtom.
- Lägg köttet i en ugnsform och låt gå klar i ugnen i ca 15 minuter eller tills köttet har en innertemperatur på 55 grader.
- Ta ut filén och låt den vila tills den når ca 57 grader.
Mandelpotatispuré
- Skala och skölj potatisen.
- Koka den mjuk 15–20 minuter och häll av vattnet.
- Pressa i potatispress i en bunke.
- Tvätta citronen och riv citronskalet.
- Värm grädden med smöret och häll i potatisen lite i taget under omrörning.
- Smaka av med salt och rivet citronskal.
Blåbärssås
- Blanda samman alla ingredienser utom smöret, sjud upp under omrörning och låt reducera på medelvärme tills ⅔ återstår.
- Sila av såsen i en ny kastrull och tryck sönder blåbären.
- Blanda i rumstempererat smör lite i taget under omrörning.
- Håll såsen varm på spisen på låg värme tills det är dags att servera. Rör om då och då.
Smörstekta morötter
- Koka upp lättsaltat vatten.
- Skala och skölj morötterna.
- Koka dem ca 2 minuter (de ska fortfarande ha tuggmotstånd), häll av i durkslag och spola av med kallt vatten.
- Stek morötterna i smör tills de fått lite färg, salta.
Kantarellstuvning
- Rensa och skär svampen i mindre bitar, stek i torr panna tills all vätska stekts bort.
- Skala och finhacka löken och tillsätt i pannan tillsammans med 2 msk smör.
- Stek någon minut tills svampen fått färg.
- Tillsätt vinet och låt småputtra ca 5 minuter.
- Tillsätt resten av ingredienserna och låt sjuda, rör om då och då, smaka av med salt.
- När stuvningen tjocknat är den klar.