Renfilé med potatisterrin med västerbottensost

Publicerat:
2015-12-15Tillagningstid:
Ingredienser
6portioner
- 700ghel renfilé, färsk eller fryst
Potatisterrin (räcker till 8 personer)
- 2½paketskivad bacon, eller italiensk pancetta
- 5stbakpotatisar, stora
- 1mskmaizena
- 200gvästerbottensost
- 2mskbasilika, färsk, finstrimlad
- 1mskkörvel
- 1tsktimjan
- salt och peppar
- efter smakparmesan
Balsamicosås
- 2stgul lök, finhackad
- 1tskbrunt farinsocker
- 1msksmör
- ½dlbalsamvinäger
- ½dlrött vin
- 1dlbrun kalvfond, koncentrerad
- 5dlvatten
- 5stvitpepparkorn, grovkrossade
- 200grökt bacon (kan uteslutas men ger mkt god smak)
- 1tsktimjan
- 3-4klyfta(or)vitlök
- salt och peppar
- coloritsoja
- maizena och vatten till redning
Så lagar du
Potatisterrin (potatiskaka)
1. Sätt ugnen på 185 grader. Kläd en avlång sockerkaksform med baconskivorna genom att lägga skivorna rakt över formen så att ändarna hänger ut över kanterna. Lägg baconskivorna som ”takpannor” där de överlappar varandra.
2. Skala och riv potatis och västerbottenost grovt. Blanda potatis, ost, parmesan, basilika, körvel, timjan och maizenamjöl i en stor bunke. Smaka av med salt och peppar.
3. Pressa ut vätskan från potatisblandningen och fyll den baconklädda formen. Vik över baconändarna så att skarvarna möts. Placera ett smörpapper ovanpå potatiskakan och ställ en tung form eller annat ugnståligt tungt material ovanpå för att potatiskakan ska ligga under press när den gräddas. Risken är annars att baconskivorna släpper från formen.
4. Grädda potatiskakan i mitten av ugnen i ca 60 minuter. När terrinen är klar så ska den kallna under press i kylskåpet minst 2 timmar. Det är för att man ska kunna skära upp den i fina skivor. Det går också bra att förbereda kakan dagen innan.
Renfilé
1. Sätt ugnen på 150 grader. Putsa renfilén och stek den gyllenbrun runt om i en stekpanna.
2. Salta och peppra. Stek renfilén till medium med en innertemperatur på 55-58 grader.
3. Låt filén sedan vila i folie ca 20 minuter.
Balsamicosås med smak av vitlök
1. Torrosta vitlöksklyftorna i botten på en kastrull under konstant omrörning i 2-3 minuter, du kan sluta när det doftar rikligt med vitlök.
2. Tillsätt lite smör och sedan löken så att den blir mjuk men inte brynt.
3. Tillsätt farinsocker och rör om, tillsätt vatten och rödvin samt brun kalvfond och alla kryddor.
4. Låt småkoka en lång stund och smaka av med mer kryddor om det behövs.
5. I slutet färgar du av såsen med coloritsoja, och reder den till bra konsistens med maizena.
6. När såsen är färdig så kan man precis innan serveringsögonblicket vispa ner rumsvarmt smör för att få en bättre, smakrikare och glansigare yta på såsen. Efter detta får inte såsen koka för då skär den sig.