Renköttsoppa

Publicerat:
2021-10-21Tillagningstid:
Hemgjord renköttsoppa värmer både kroppar och själar inifrån.
Ingredienser
4portioner
Renköttsoppa
- 2kgrenkött på ben, i bitar
- 4morötter, i bitar
- 2palsternackor, i bitar
- 1liten bit rotselleri, i bitar
- 8potatisar, delade
- 1purjolök, skivad
- 10vitpepparkorn
- 10svartpepparkorn
- 1lagerblad
- salt
Klimp
- 3dlvetemjöl
- vatten till bra konsistens
- 1ägg (valfritt)
- salt
Så lagar du
Renköttsoppa
- Lägg köttet i en stor kastrull.
- Täck med vatten.
- Koka upp, skumma och lägg i kryddor (du kan lägga dem i en ”kryddpåse” om du vill kunna lyfta ut dem enkelt).
- Koka tills köttet är mört och faller från benen.
- Lägg i potatis, koka 10 minuter.
- Lägg i rotfrukter och purjolök, låt dem bli mjuka.
- Smaka av med salt.
- Koka klimp separat (recept nedan).
Tips: Du kan även förbereda soppan genom att koka köttet i förväg, låta det svalna och rensa bort benen. Kom bara ihåg att spara buljongen, som är det bästa med hela soppan.
Klimp
- Blanda mjöl, ägg och vatten till bra konsistens.
- Salta och koka en provklimp genom att droppa en matsked smet i saltat vatten.
- Se och smaka om klimpen håller ihop och blir lagom konsistens. Faller den isär tillsätter du mer mjöl, är den för hård så kan du tillsätta vatten eller ägg.