Renytterfilé och lihkolas med mandelpotatis

Publicerat:
2014-09-25Ingredienser
4portioner
- 1kgytterfile av ren
- smör till stekning
- salt
- 4skiva(or)lihkolas
- röda vinbär (till garnering)
Blåbärssås (1 liter)
- 1ststor gul lök
- 100grotselleri
- 1ststor morot
- mörkt muscovadosocker
- matolja
- lagerblad, svartpepparkorn
- 1½literviltfond
- ½-¾dlkallpressad blåbärsdryck (Ganjal)
- mörk majsenaredning
- rött portvin för ev. smaksättning
Stomp på rotselleri och mandelpotatis
- 300gmandelpotatis
- 100-150grotselleri
- 2dlmjölk
- 2msksmör
- salt, vitpeppar
Gräddkokt svartrot
- 1ststor svartrot
- 5dlvispgrädde
- 1stcitron
- salt, peppar
Så lagar du
1. Putsa köttet. Bryn runt om i het panna. Stek i ugn, 120 grader, tills innertemperaturen är 50 grader. Ta ut och låt vila inslaget i aluminiumfolie. Skiva i lämplig tjocklek precis innan servering.
Blåbärssås:
2. Fräs grönsakerna i olja. Tillsätt sockret och låt det karamelliseras. Häll i fond och blåbärsdryck
och koka grönsakerna mjuka, ca 20 min. Sila bort grönsakerna. Reducera vätskan ytterligare till
1 liters volym. Avredes lätt. Portvin tillsätts efter smak.
Stomp på rotselleri och mandelpotatis:
3. Skala potatis och selleri. Koka mjuka i vatten. Värm mjölk i en kastrull.
Mosa potatis och selleri. Tillsätt mjölkblandningen till halvfast konsistens. Salta och peppra.
Rör i smöret.
Gräddkokt svartrot:
4. Skala och skölj svartroten. Pressa citronen, blanda saften i vatten . Skär svartroten i 4 st ca 5 cm långa bitar. Dela därefter bitarna på längden. Lägg bitarna i citronvattnet för att den inte ska
mörkna i väntan på tillagning. Koka ner grädden till halva mängden . Salta och peppra. Sjud svartroten i vatten till al dente. Värm upp i grädden innan servering.
Lihkolas (rökt och torkad renstek)
5. Skär 4 tunna skivor av Lihkolas.
Röda vinbär (som garnering och färgklick)
Montering:
Gör en ögla av den torkade rensteken, lägg ihop öglans ändar på varandra och montera öglan stående på tallriken, med ändarna i riktning kl 6. Lägg några skivor renfilé på ändarna. Lägg svartrot och stomp på var sin sida om öglan. Garnera med några röda vinbär.