Ribollita med smaksatt olja och parmesanbröd

Publicerat:
2021-02-03Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 3dlegenkokta vita bönor (se recept) eller 400g kokade vita bönor
- 1dlolivolja
- 2stgul lök
- 3stmorötter
- 3stselleristjälkar
- 2stvitlöksklyftor
- 1msktomatpuré
- 1burk(ar)körsbärstomater
- 8dlvatten
- 250gsvartkål, grönkål eller savojkål
- salt & peppar
- 2-3mskolivolja extra vergine, eller smaksatt olivolja (se nedan)
Smaksatt olivolja
- 2dlolivolja extra vergine
- 1stcitron, skalet
- 4stvitlöksklyftor
- 1knippa(or)timjan
Parmesanbröd
- 4skiva(or)vitt bröd, gärna surdeg
- 1dlParmiggiano reggianoost
Så lagar du
Använd gärna mitt recept på vita bönor på italienskt vis.
1. Skala och hacka löken fint.
2. Skala morot och skär den och selleri i tärningar.
3. Hetta upp olivoljan och tillsätt de hackade grönsakerna. Stek i cirka 10 minuter.
4. Tillsätt tomatpuré och stek ytterligare 2 minuter.
5. Mixa hälften av bönorna med ½ dl av kokvattnet om du kokat egna bönor.
6. Tillsätt dem och 1 burk tomater. Häll på vatten och låt allt koka upp.
7. Repa kålen (ta bort de hårda stammarna) och hacka kålen grovt.
8. Lägg den i soppan och låt sjuda i 20 minuter.
9. Lägg i resten av bönorna och åt allt koka upp.
Smaka av med salt och peppar och ringla över olivolja – gärna en smaksatt vitlök och citronolja (se recept nedan) vid servering.
Smaksatt olivolja
1. Skala och krossa vitlöksklyftorna.
2. Ciselera citronen med ciseleringsjärn eller potatisskalare.
3. Lägg vitlök, citron och timjan i en burk och häll på olivolja.
4. Låt gärna stå över natten och dra innan du använder den.
Olivoljan håller sig i en vecka i kylskåp.
Parmesanbröd
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Blanda smör och parmesan och bred på brödet.
3. Lägg på en plåt och rosta i ugnen i 5 – 10 minuter.