Rick Steins pösmunkar i kanelsocker med varm chokladsås

Publicerat:

Ingredienser

6portioner

Pösmunkar

  • 1 1/4dl
    vatten
  • 75g
    smör
  • 95g
    vetemjöl
  • 3st
    stora ägg
  • 50g
    strösocker
  • 1tsk
    kanel
  • solros- eller rapsolja

Chokladsås

  • 2dl
    vispgrädde
  • 90g
    fin mörk choklad

Så lagar du

Smält chokladen i grädden på svag värme under omrörning. Håll såsen varm på mycket svag värme.

Smält smöret på svag värme i vattnet. Dra upp värmen, koka upp, häll i mjölet och vispa kraftigt tills smeten släpper från kastrullen. Låt svalna och vispa in äggen gradvis tills degen är glansig och slät.

Sätt ugnen på ca 110 grader. Hetta upp oljan i en stor frityrgryta till 190 grader. Lägg 6-8 små degbitar med två teskedar i oljan och fritera i 5 min. (inte kortare!) tills de blir dubbelt så stora. Vänd dem då och då. Lyft ur dem med hålslev, låt rinna av på hushållspapper och håll dem varma i ugnen medan resten friteras. Varmhåll också 4 desserttallrikar.

Blanda strösocker och kanel på en flat tallrik och rulla munkarna i det.

Lägg 4 munkar på varje varm tallrik och ringla chokladsåsen över dem. Servera medan allt är varmt.

<b>Kock: Rick Stein</b>

Dela det här receptet med dina vänner!