Rick Steins pösmunkar i kanelsocker med varm chokladsås
Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
6portioner
Pösmunkar
- 1 1/4dlvatten
- 75gsmör
- 95gvetemjöl
- 3ststora ägg
- 50gströsocker
- 1tskkanel
- solros- eller rapsolja
Chokladsås
- 2dlvispgrädde
- 90gfin mörk choklad
Så lagar du
Smält chokladen i grädden på svag värme under omrörning. Håll såsen varm på mycket svag värme.
Smält smöret på svag värme i vattnet. Dra upp värmen, koka upp, häll i mjölet och vispa kraftigt tills smeten släpper från kastrullen. Låt svalna och vispa in äggen gradvis tills degen är glansig och slät.
Sätt ugnen på ca 110 grader. Hetta upp oljan i en stor frityrgryta till 190 grader. Lägg 6-8 små degbitar med två teskedar i oljan och fritera i 5 min. (inte kortare!) tills de blir dubbelt så stora. Vänd dem då och då. Lyft ur dem med hålslev, låt rinna av på hushållspapper och håll dem varma i ugnen medan resten friteras. Varmhåll också 4 desserttallrikar.
Blanda strösocker och kanel på en flat tallrik och rulla munkarna i det.
Lägg 4 munkar på varje varm tallrik och ringla chokladsåsen över dem. Servera medan allt är varmt.
<b>Kock: Rick Stein</b>