Ricotta med mandel och citron

Publicerat:
2016-02-19Tillagningstid:
Ingredienser
6 - 8portioner
Hemgjord ricotta
- 1litermjölk (fet, gärna lantmjölk)
- 1dlgrädde
- ¼tsksalt
- 2-4mskäppelcidervinäger eller citronsaft
Karamelliserade mandlar
- 1dlmandlar
- ½mskcitronsaft
- 2dlströsocker
- 3msksmör
Dessert, servering
- 250gricotta (hemgjord eller köpt)
- 1stekologisk citron, skalet
- 2-3mskflytande honung
- ½dlkaramelliserade mandlar
- färsk timjan (gärna citrontimjan)
- ev. färska bär eller färsk frukt
Så lagar du
Ricotta
1. Koka upp mjölk, grädde och salt tills det når 80 grader. Häll i vinäger eller citron och rör om i cirka 2 minuter. Det ska dela sig och bli grynigt, tillsätt mer vinäger om det inte händer något. Ställ åt sidan och låt svalna.
2. Häll över mjölken i en sil med duk och låt rinna av i kylskåpet några timmar eller över natten.
Mandlar
1. Häll socker i en stekpanna och häll på citron. Hetta upp sockret och rör om medan sockret smälter och karamelliseras. Sockret ska nätt och jämnt bli brunt.
2. Häll på mandlarna och rör om. Låt puttra i någon minut tills mandlarna ”knäpper”.
3. Lägg i smör och dela på mandlarna. Häll upp på ett bakplåtspapper och låt svalna. Hacka grovt och använd över efterrätter.
Servering
Lägg upp ricotta med dina tillbehör ringlade eller strösslade över.