Ricotta med mandel och citron

Ricotta efterätt

Publicerat:

Tillagningstid:

En enkel efterrätt för alla ricottaälskare. Godast är den på hemgjord eller färsk ricotta. Vill man gör man efterrätten på rysk yoghurt eller glass. Tänk på att det tar några timmar extra om man gör ricottan från grunden.

Ingredienser

6 - 8portioner

Hemgjord ricotta

  • 1liter
    mjölk (fet, gärna lantmjölk)
  • 1dl
    grädde
  • ¼tsk
    salt
  • 2-4msk
    äppelcidervinäger eller citronsaft

Karamelliserade mandlar

  • 1dl
    mandlar
  • ½msk
    citronsaft
  • 2dl
    strösocker
  • 3msk
    smör

Dessert, servering

  • 250g
    ricotta (hemgjord eller köpt)
  • 1st
    ekologisk citron, skalet
  • 2-3msk
    flytande honung
  • ½dl
    karamelliserade mandlar
  • färsk timjan (gärna citrontimjan)
  • ev. färska bär eller färsk frukt

Så lagar du

Ricotta

1. Koka upp mjölk, grädde och salt tills det når 80 grader. Häll i vinäger eller citron och rör om i cirka 2 minuter. Det ska dela sig och bli grynigt, tillsätt mer vinäger om det inte händer något. Ställ åt sidan och låt svalna.

2. Häll över mjölken i en sil med duk och låt rinna av i kylskåpet några timmar eller över natten.

Mandlar

1. Häll socker i en stekpanna och häll på citron. Hetta upp sockret och rör om medan sockret smälter och karamelliseras. Sockret ska nätt och jämnt bli brunt.

2. Häll på mandlarna och rör om. Låt puttra i någon minut tills mandlarna ”knäpper”.

3. Lägg i smör och dela på mandlarna. Häll upp på ett bakplåtspapper och låt svalna. Hacka grovt och använd över efterrätter.

Servering

Lägg upp ricotta med dina tillbehör ringlade eller strösslade över.

Dela det här receptet med dina vänner!