Ingredienser
4portioner
- 4klyfta(or)vitlök
- 1mskpurjolök
- 0,5mskingefära
- 1msktomatpuré
- 1,5 dlröd risvinäger, men vanlig rödvinsvinäger (helst av fruktigare sort) går minst lika bra.
- 0,5 dlsvart risvinäger - Chinkiang vinegar
- 2dlsocker
- 2krmsalt
- 2mskpotatismjöl eller maizena
- 2mskvatten
- 1-2 mskmatolja
Så lagar du
Finhacka vitlök, purjolök och ingefära.
Blanda potatismjöl och vatten i en skål tills dess att alla klumpar är borta. Lägg i resten av ingredienserna och vispa ihop ordentligt. Låt stå några timmar, gärna över natten.
Hetta upp matolja i en kastrull. Lägg ner de ihopvispade ingredienserna. Vispa samtidigt som det kokar upp. Låt puttra i 1-2 minuter.
En redning på potatismjöl eller maizena blir snabbt tjock, men är efter några minuters kokning stabil i konsistensen och lite lösare. Dra därför inte ner värmen för tidigt.
Såsen kan användas till det mesta, men serveras alltid varm. Överbliven sås kan förvaras ett par dagar i kylskåp.
Fredrik om receptet:
Den sötsura sås som serveras på de flesta kinarestauranger är långt ifrån
originalet (men det är en myt att svenska kinakrogar använder nyponsoppa för
att göra den). Det här receptet ger en fyllig och kryddrik sås som du sannolikt
inte varit i närheten av förut.