Rimmad fjällröding med stuvad rotselleri och apelsindoftande dukkah

Publicerat:
2020-11-27Förberedelsetid:
Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
Röding
- 2strödingfiléer (ca 600 g)
- 4msksalt
- 2mskströsocker
- 1stcitron, det rivna skalet
- ½mskrosépeppar
Dukkah med fänkål och apelsin
- 150ghasselnötter
- 2msksesamfrön
- 1mskhela korianderfrön
- 1mskfänkålsfrön
- ½tskflingsalt
- 1stapelsin, det rivna skalet
Stuvad rotselleri
- 600grotselleri, skalad
- 3dlcreme fraiche
- 1tsksalt
- 1mskdijonsenap
- 1stcitron, det rivna skalet
- ½kruk(or)dill, finhackad
- salt och svartpeppar
Så lagar du
Fisken
1. Gnid in fiskfiléerna med en blandning av salt och socker. Riv över citronskal, smula över rosépeppar.
2. Lägg ihop filéerna och slå in i bakplåtspapper. Lägg i en plastpåse och lägg in i kylskåpet. Låt ligga i cirka 2 dygn. Vänd någon gång under rimningen.
Dukkah
1. Rosta nötterna i en torr stekpanna på medelvärme. Gnid av skalet på hasselnötterna.
2. Rosta sesamfrön och kryddor på samma vis, tills det börjar knäppa och dofta.
3. Kör nötter och frön i matberedare tills det är finhackat. Tillsätt salt och firivet citronskal.
Rotselleri
1. Skala och skär rotsellerin i tärningar. Koka den mjuk i saltat vatten och häll av.
2. Koka upp creme fraiche. Smaksätt med dijonsenap, finrivet citronskal, dill och salt.
3. Vänd ner rotsellerin.
Till servering
1. Skiva rödingen i tunna, sneda skivor.
2. Garnera med finhackad dill och servera med stuvad rotselleri och senapskräm samt dukkah med stuvad rotselleri.