Rimmad lax med fänkål

Publicerat:
2017-12-20Tillagningstid:
Att rimma eller grava lax själv är varken svårt eller särskilt tidskrävande. Det gäller bara att vara ute ett par dagar i förväg. Fördelen är att man kan krydda den som man vill! Här får laxen en fin ton av fänkål och citronzest.
Ingredienser
6 - 8portioner
- 700glaxfilé med skinnet kvar
- 2msksalt
- 1 ½mskströsocker
- ¼tsknymald svartpeppar
- skalet från 1 citron
- 1fänkål
- fänkålsdill från 2 fänkålshuvuden
Så lagar du
1. Blanda salt och socker och strö över laxen. Massera in det lite lätt.
2. Mal peppar över laxen och riv över citronskal. Hacka fänkålsdill fint och strö över.
3. Skär fänkålen så tunt du kan, gärna med mandolin.
4. Dela laxen i två delar och lägg ihop dem med köttsidorna mot varandra och fänkålen emellan. Lägg in i en plastpåse och låt ligga i kylskåpet i 1–2 dygn.
5. Servera laxen skuren i tunna skivor med dill, fänkålen och gärna lite extra rivet citronskal ovanpå.