Rimmad lax med fänkål och citron

Publicerat:
2014-03-28Ingredienser
6 - 8portioner
- 700glaxfilé med skinnet kvar
- 1msksocker
- 2msksalt
- ¼tsknymald vitpeppar
- 1mskstötta fänkålsfrön
- 1stcitron, skalet från
- 1stfänkål
- dill
Äppel- och fänkålssallad
- 1stfänkålsstånd
- 1stgrönt äpple
- 1stekologisk citron, skalet från
- ½stekologisk apelsin, skalet från
- 1mskcitronsaft
- 2mskfinhackad dill
- flingsalt
Så lagar du
1. Frys gärna laxen över natten. Tag ut den för att tina några timmar innan du ska rimma den.
2. Blanda salt och socker och strö över laxen. Massera in det lite lätt. Mal vitpeppar över laxen, strö över fänkålsfrön och riv över citronskal. Skär fänkålen så tunt du kan, gärna med en mandolin.
3. Dela laxen i två delar och lägg ihop dom med köttsidorna mot varandra och fänkålen emellan. Lägg in i en plastpåse och lägg i kylskåpet i 1–2 dygn.
4. Skrapa bort fänkål och kryddor från laxen. Skär den i tunna, sneda skivor. Till det behöver man en laxkniv eller en kniv med tunt, långt blad. Vinkla kniven något och skär stora skivor. Servera i tunna skivor med dill och gärna lite extra citronskal. Serveras på mörkt rågbröd med smetana och fänkål och äppelsallad.
5. Ansa fänkålen och skär den så tunt du kan. Kärna ur äpplet och skär även det i tunna skivor. Strö över citron och apelsinzest och den finhackade dillen. Blanda om ordentligt. Smaka av med flingsalt.