Rimmad lax med fänkål och citron

Rimmad lax med fänkål och citron

Publicerat:

Len och ljuvlig med en frisk ton av citron och den fint, fint skurna fänkålen.

Ingredienser

6 - 8portioner

  • 700g
    laxfilé med skinnet kvar
  • 1msk
    socker
  • 2msk
    salt
  • ¼tsk
    nymald vitpeppar
  • 1msk
    stötta fänkålsfrön
  • 1st
    citron, skalet från
  • 1st
    fänkål
  • dill

Äppel- och fänkålssallad

  • 1st
    fänkålsstånd
  • 1st
    grönt äpple
  • 1st
    ekologisk citron, skalet från
  • ½st
    ekologisk apelsin, skalet från
  • 1msk
    citronsaft
  • 2msk
    finhackad dill
  • flingsalt

Så lagar du

1. Frys gärna laxen över natten. Tag ut den för att tina några timmar innan du ska rimma den.

2. Blanda salt och socker och strö över laxen. Massera in det lite lätt. Mal vitpeppar över laxen, strö över fänkålsfrön och riv över citronskal. Skär fänkålen så tunt du kan, gärna med en mandolin.

3. Dela laxen i två delar och lägg ihop dom med köttsidorna mot varandra och fänkålen emellan. Lägg in i en plastpåse och lägg i kylskåpet i 1–2 dygn.

4. Skrapa bort fänkål och kryddor från laxen. Skär den i tunna, sneda skivor. Till det behöver man en laxkniv eller en kniv med tunt, långt blad. Vinkla kniven något och skär stora skivor. Servera i tunna skivor med dill och gärna lite extra citronskal. Serveras på mörkt rågbröd med smetana och fänkål och äppelsallad.

5. Ansa fänkålen och skär den så tunt du kan. Kärna ur äpplet och skär även det i tunna skivor. Strö över citron och apelsinzest och den finhackade dillen. Blanda om ordentligt. Smaka av med flingsalt.

Dela det här receptet med dina vänner!