Rimmad skreirygg med brynt pepparrotssmör och betor

Publicerat:
2018-03-09Tillagningstid:
Ingredienser
6portioner
- ca 1kgskreirygg
- 1literkallt vatten
- 100ghavssalt
- ca 1kgblandade betor (polka-, gul- och rödbetor)
- 250gsojabönor
- 1knippa(or)dill
Pepparrotssmör
- 300gsmör
- 200gpepparrot
Till servering
- dill
Så lagar du
1. Borsta och tvätta betorna väl. Koka dem mjuka, rödbetorna separat. Prova med sticka att de är kokta, det tar cirka 45 minuter beroende på storlek. Spola dem i kallt vatten och skala och klyfta dem.
2. Blanda salt och vatten och rör tills det mesta av saltet löst sig. Lägg ner fiskbitarna i saltlaken och se till att de är täckta, i annat fall vänd dem. Låt dem ligga 20–30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 125 grader.
3. Ta upp fiskbitarna och torka dem. Lägg dem på ett ugnssäkert fat med skinnsidan upp om de har skinn. Stick en termometer i tjockaste biten. Tillaga mitt i ugnen tills innertemperaturen är 45 grader, det tar cirka 20 minuter beroende på tjockleken på fisken och fiskens starttemperatur. Du kan samtidigt värma betorna om de kallnat. Dra bort fiskskinnet innan du serverar.
Pepparrotssmör
1. Smält smöret. Finriv pepparroten och blanda ner den i smöret.
2. Låt puttra på medelvärme under omrörning tills pepparroten är ljust brun. Passa noga så att den inte blir för brun, värmen finns kvar i smöret även sedan du tagit det från värmen. Detta tar ungefär lika lång tid som fisken i ugnen.
Servering
1. Koka upp sojabönorna i vatten och häll av.
2. Lägg upp betor och sojabönor på varma tallrikar. Lägg på fiskbitarna och skeda över smör och pepparrot. Servera resten vid sidan om. Garnera med små dillvippor.