Rimmad torskrygg med bräserad purjolök och bakade örter

Publicerat:
2016-03-09Tillagningstid:
Ingredienser
4portioner
- 600-700gtorskrygg med skinn, odlad/certifierad
- nymalen vitpeppar
- 2msksmör till stekning
Rimlag
- 1litervatten
- 1dlsalt
Bakade örter
- 2nävar färska örter, t ex basilika, rosmarin, timjan
- 25gströbröd (4 msk)
- 2äggulor
- 35grumsvarmt, mjukt smör
- 1krmsalt
- 20-30grostade pinjekärnor
Bräserad purjolök
- 3purjolökar, medelstora
- 3msksmör
- rivet skal av 1 citron
- en nypa salt
Servering
- ev kokt potatis
Så lagar du
1. Bakade örter: Sätt ugnen på 120°. Kör örterna finfördelade i matberedare, tillsätt ströbröd och blanda väl. Blanda i äggulor, smör och salt. Bred ut degen på en plåt med bakpapper. Täck med ett annat bakpapper eller folie och kavla ut så tunt det går.
2. Baka 10-15 min i övre delen av ugnen. Låt kallna, smula och blanda med de rostade pinjekärnorna.
3. Rimlag: Rör ut saltet i vattnet så det löser sig, ställ kallt.
4. Purjo: Klyv purjon i fyra delar på längden, dela sedan i 10-12 cm långa bitar. Skölj noga och lägg i kallt vatten några minuter. Smält smöret i en traktörpanna, lägg i purjon utan att torka den och toppa med rivet citronskal. Låt bräsera sakta under lock ca 10 min, smaka av med lite salt.
5. Torsk: Dela fisken i 4 bitar. Lägg dem i rimlagen 7-8 min. Ta upp fisken, torka av noga med hushållspapper.
6. Sätt ugnen på 80°. Peppra fisken och stek med smör i het panna – först skinnsidan knaprig, sedan andra sidan 1-2 min. Låt gå färdigt i ugnen till 46-50° innertemp.
7. Servering: Hetta upp purjon. Lägg upp fisken med purjo på sidorna. Toppa fisken med bakade örter. Bjud ev med nykokt potatis.
Dryckestips
2014 Dusk til Dawn Chardonnay, Australien
Nr 6287, 99 kr
eller
2014 Saint-Véran Dom de la Croix Senaillet, Frankrike
Nr 5222, 139 kr
Alkoholfritt
2013 Rawson’s Retreat Semillon Chardonnay, Australien
Nr 1911, 55 kr