Ris med vermicelli

Publicerat:
2020-11-13Tillagningstid:
Ingredienser
6portioner
- 6dlris- basmati eller klibbfri jasminris
- 2dlvermicelli eller 3 st nystan (små tunna spaghettitrådar)
- 6mskolja (1 msk per 1 dl ris)
- 1msksalt
- hett vatten som täcker riset med 1 cm
Så lagar du
1. Tvätta riset ordentligt i ljummet vatten tills du får bort den mesta av stärkelsen. Låt rinna av och ställ åt sidan.
2. Hetta upp olja i en stor kastrull. Har du nystan vermicelli krossar du dem med handen först och slänger ner i grytan.
3. Stek vermicellin under omrörning. HA KOLL, de blir snabbt bruna och bränns vid på några sekunder om man inte rör om.
4. Sänk värmen, blanda i det avrunna riset och rör om så allting blandas ordentligt. Blanda i salt och det heta vattnet. Vattnet ska täcka riset med 1 cm, jag brukar mäta med fingret.
5. Lägg på ett lock, koka upp, så fort det puttrar sänker du genast värmen. Låt sjuda under lock på svag värmen tills riset är klart, det tar ca 15–20 minuter, beroende på rissorten.
6. Öppna upp locket efter i 15 minuter, fluffa till riset och blanda med en gaffel. Känns riset torrt kan du ha i lite mer varmt vatten, lägg på locket och låt ångas i 5 minuter till. Låt inte riset bli överkokt. Känns riset klart kan du stänga av värmen och låta grytlocket vara på glänt, släpp ut ångan så riset inte blir allt för klibbigt.
7. Servera med de flesta arabiska maträtter.